Do kraja godine još dva trgovinska lanca

Izvor: Blic, 04.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do kraja godine još dva trgovinska lanca

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević najavio je da bi tokom jeseni dva velika trgovinska lanca iz Austrije i Turske trebalo da počnu ulaganje u Srbiju.

„Sada kada je izvesno da je Srbija na evropskom putu, očekujem ubrzanje te odluke", kazao je on agenciji Beta, ali nije želeo da precizira o kojim kompanijama je reč ni kolika je vrednost investicija.

Milosavljević je naveo da su te kompanije već donele odluku o ulasku na srpsko tržište, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od septembra treba da potvrde njihovi bordovi, a tada bi trebalo da kupe i lokacije i počnu izgradnju prvih objekata.

Prema njegovim rečima, Austrijanci će prvo graditi u Subotici ili Novom Sadu, a turska kompanija u Nišu.

U Srbiji postoji veliki prostor za ulazak stranih trgovinskih lanaca jer je od deset najvećih svetskih kompanija prisutan samo „Metro", dok se u zemljama u okruženju već godinama nalaze prodajni objekti „Teska", „Kore" i „Bile", naveo je Milosavljević.

Ministar trgovine je istakao da je realno očekivati da i švedska „Ikea" sledeće godine otvori prvi prodajni objekat u Srbiji.

Ulazak stranih trgovina značio bi povećanje konkurencije, poboljšanje usluga i pad cena proizvoda, što bi dodatno doprinelo rastu trgovinskog sektora Srbije koji je nekoliko godina u ekspanziji, ocenio je Milosavljević i dodao da strani lanci nisu u većem broju došli u Srbiju zbog političke nestabilnosti i čestih izbora.

Kako bi se stvorio najpovoljniji ambijent za ulagače, zakonom o trgovini, koji bi trebalo da se nađe u proceduri do kraja godine, predviđena je obaveza lokalnih samouprava da odrede lokacije za izgradnju tržno-poslovnih centara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.