Šta je Đukanović radio u UAE - dolaze Arapi kao luka spasa?

Izvor: B92, 28.Jan.2019, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je Đukanović radio u UAE - dolaze Arapi kao luka spasa?

Podgorica -- Nekadašnji privredni gigant "Luka Bar" prošlu godinu završio je sa višemilionskim minusom, međutim, njima se ovih dana smeši luka spasa.

Predstavnici kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), iza kojih stoji vladajuća kraljevska porodica Al Nahjan, doći će ove sedmice u posetu predstavnicima Vlade Crne Gore, a sve u vezi sa interesovanjem za privatizaciju "Luke Bar".

Tokom posete je planiran, tvrde izvori iz "Luke", i dolazak dva arapska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inženjera u barsku kompaniju, pišu "Vijesti".

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je boravio u UAE, gde je razgovarao tim povodom sa onima koji su iskazali interesovanje za "Luku Bar". Vlada, Ministarstvo ekonomije i Savet za privatizaciju još zvanično nisu definisali plan privatizacije za ovu godinu.

Investitori iz Emirata su iskazivali interesovanje za "Luku Bar" i pre dve godine, kada je bio aktuelan prethodni tender za barsku kompaniju, ali i 2013. godine, tokom koje su bivši deo "Luke" — Kontejnerski terminali i generalni tereti (danas "Port of adria"), posle sprovedenog tendera prodati turskoj kompaniji "Global ports holding".

Podsećamo, prošli tender za "Luku Bar" propao je u aprilu 2017. godine, nakon što Vlada nije želela da prihvati jedinu pristiglu ponudu poljske OTL grupacije.

Prema konsolidovanom devetomesečnom izveštaju za prošlu godinu, "Luka Bar" je nakon tri kvartala imala gubitak od čak 5,73 miliona evra, što je mnogo gori rezultat u odnosu na uporedni period godinu ranije, kada je dobit iznosila nešto više od 606.000 evra. Razlog tome su vanredni troškovi za neisplaćeni deo zarada radnicima koje godinama nisu isplaćivane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.