Đokovići stigli na Oplenac, nema više dobre zemlje

Izvor: B92, 01.Feb.2016, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đokovići stigli na Oplenac, nema više dobre zemlje

Topola -- Na Oplencu ne može više da se nađe pogodna parcela za vinograde, tvrde iskusni vinogradari ovog kraja.

Zemlja koja zadovoljava sve kriterijume za vrhunsko gajenje vinove loze već je kupljena ili kaparisana.

Profesor dr Dragan Rogan, koji i sam ima 17 hektara vinograda kaže da je u poslednjih pet godina došlo do ekspanzije vinogradarstva i da je dobra zemlja već našle svoje vlasnike, piše sajt agroklub.

"Sada je izuzetno teško kupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pogodnu parcelu. Potraga je zaista otežana. Samo prošle godine kupljeno je i zasađeno 47 hektara. Među kupcima koji su prepoznali potencijal Oplenačkog vinogorja i vinske regije našla se i porodica Novaka Đokovića", kaže dr Rogan.

Prema klasifikaciji Evropske unije, Šumadija, tačnije predeo na Oplencu, ima 24 odsto zemljišta koje je idealno za uzgoj vinove loze.

"Oni koji su prepoznali taj kapacitet, već su kupili zemlju. Pre mesec dana još jedan budući vinar je kaparisao 15 hektara zemlje za vinograd, i to su otprilike poslednji trzaji", kaže profesor Rogan.

Oplenački reon pogodan je za vinovu lozu zbog klime, sastava i konfiguracije zemljišta. Prepun je blagih i osunčanih padina. Rogan napominje da je on sam više od dve godine tražio dobru lokaciju za vinograde. Pronašao ih je u selu Lipovac kod Topole, jer na takvoj poziciji su vinogradi tokom celog dana pod suncem.

Jedan od najvećih vinara, Božidar Aleksandrović, koji u svom posedu ima preko 80 hektara pod vinogradima potvrđuje da je sada teško naći zemljište za ovu delatnost.

Predsednik Skupštine opštine Topola, Dragan Jovanović, kaže da kupci svakodnevno obilaze varošicu podno Oplenca i sela oko nje, ali da je sada potraga veoma teška.

"Pre dvadeset godina zemlje za vinograde je bilo u izobilju. Ko je tada prepoznao potencijal ovog podneblja i kupio zemlju, uradio je pravu stvar. Topola pretenduje da postane poznati vinski region, ne samo u Srbiji, već u svetu. Mnogi je već sada nazivaju srpskom Toskanom. Godišnje se u ovom kraju proizvede više od milion boca vina", kaže Jovanović.

Lokalna samouprava u Topoli logistički je podržala da ovaj kraj ima sve odlike razvijenih vinskih regija. Izgradnja dobrih puteva je bila prioritet. Polovinom januara počela je i prva faza izrade strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ova faza biće gotova do maja ove godine, a ceo projekat do novembra.

Ovaj potez je bio logičan jer 70 odsto stanovništva ove opštine živi u selima. Misija MMF-a je ove nedelje verifikovala projekat opštine za odvoženje smeća iz sela, a na pomolu je mogućnost da će Topola biti prva opština u Srbiji koja će dobiti sertifikat za izvoz hrane. Uz dobijanje oznake za geografsko poreklo i održavanje Festivala vina u organizaciji Udruženja vinara Šumadije, priča bi uskoro mogla biti zaokružena.

Biljana Nenković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.