Đelić: MMF nam daje na kredibilitetu

Izvor: TvojPortal.com, 25.Jun.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: MMF nam daje na kredibilitetu

Bizlife.rs Srbija će morati da sprovede duboko prilagođavanje javnih finansija ili uz podršku MMF-a ili bez njega, rekao je konsultant EBRD Božidar Đelić.Međutim, prema njegovim rečima, iskustvo je pokazalo da na bazi jednog dobrog programa učešće Fonda daje na kredibilitetu.Đelić je upozorio da Srbija ima jaz u javnim finansijama od milijardu evra u ovoj i sledećoj godini, izgubila je oko 1,5 milijardu evra deviznih rezervi za šest meseci. Ima jaz u penzionom sistemu od dve milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << evra, a verovatno još oko milijardu evra u zdravstvenom sistemu.

Uz sve to Srbija ima neravnotežu na spoljnom planu veću od bilo koje zemlje u okruženju, jer je deficit tekućeg plaćanja prošle godine bio devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok su naši konkurenti imali ili suficit, poput Bugarske ili deficite koji nisu bili veći od dva do tri odsto BDP-a, naveo je Đelić.
Aranžman s MMF-om itekako vrednuju oni koji mogu biti finansijeri našeg razvoja, na primer, kod kupovine evroobveznica ili pak kupovine obveznica za izgradnju naše infrastrukture, kazao je Đelić.
"Trebamo tako gledati MMF, ne kroz ideološku prizmu, nego na jedan funkcionalan način. On neće uraditi posao umesto nas i kao saveznik može biti koristan da imamo kredibilitet u vođenju ekonomske politike", ukazao je konsultant EBRD-a.
MMF nije dovoljan da obezbedimo rast, za to moramo da obezbedimo naše resurse, našu maštu i energiju, da identifikujemo mesta gde možemo investirati, da unapredimo funkcionisanje naše države po dubini i na nivou makroekonomije. rekao je on.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.