Divlja gradnja državu košta 50 miliona evra

Izvor: Blic, 15.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Divlja gradnja državu košta 50 miliona evra

Haos u građevinarstvu nastao devedesetih godina još nije sređen, a od 430.000 prijavljenih divljih objekata, samo je 10 odsto legalizovano. Dotle, država gubi milione zbog neplaćenih poreza na neuknjižene objekte, a korupcija u građevinarstvu i dalje cveta.

- Korupcije ima od najnižeg do najvišeg nivoa. Ako vam neko u opštini, na primer, stavi projekat u fioku pa kaže dođite sutra, dođite prekosutra..., to je već znak da se očekuje neki novac. Iako postoji zakonski rok od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 15 dana za izdavanje građevinske dozvole, uvek se nađe neki dokument u projektu koji nedostaje i slične stvari. Takođe, postoji problem i sa čekanjem saglasnosti od raznih javnih preduzeća - kaže Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije. Ovakav odnos kao i komplikovana administracija odvraćaju strane investitore koji se žale i na korupciju. Dok s jedne strane u nekim opštinama čekate i po godinu dana, u drugim, kao što je Inđija, građevinsku dozvolu dobijete za 24 sata. Šumarac kaže da su za haos u građevinarstvu delimično zaslužni nadležni sudovi. Još za vreme vlade Zorana Đinđića bilo je preko 400 prijava za bespravnu gradnju, ali su bespravni građevinari uglavnom dobijali uslovne kazne.

- To znači da kada sazidate jednu kuću bespravno, bićete konkretno kažnjeni samo ako sazidate i drugu. Naravno, to niko neće uraditi - objašnjava on. Inače, najčešći problem je nadziđivanje, a zbog nerešavanja bespravne gradnje, kaže Šumarac, pre svega gubi država, naročito zbog toga što na nelegalne objekte niko ne plaća porez.

- Samo u Beogradu ima sto hiljada nelegalnih objekata, a ako uzmete prosečnu veličinu od 50 kvadrata i pomnožite sa sto evra po kvadratu, dobijete pedeset miliona evra, odnosno jedan most na Adi koji je izgubljen na legalizaciji - objašnjava Šumarac.

Iako je svojevremeno bila pokrenuta inicijativa za legalizaciju na kojoj je prijavljeno oko 430.000 objekata, samo oko 10 odsto je legalizovano.

Inače, Inženjerska komora Srbije osnovala je sud časti i nesavesnim građevincima oduzima licence za rad. Do sada su oduzete svega četiri licence, a prema pravilniku ovaj dokument može se oduzeti od šest meseci do tri godine. Zanimljivo je da divlju gradnju komori mogu da prijave svi građani. Profesor Šumarac kaže da ima 18.000 licenciranih članova, a trenutno se radi na tome da domaće licence budu priznate i u drugim evropskim državama. Komora sa resornim ministarstvom radi na pravilniku koji će precizirati kako treba da izgleda građevinski projekat.

- Vi sada imate projekte od pet strana i od sto strana. Hoćemo da napravimo kriterijume od korica do proračuna. U Evropi se planira i projektuje i po godinu dana, a radovi se izvode za pola godine. Kod nas je obrnuto. Napravi se šturi projekat, a onda se tokom građenja vrši preprojektovanje - kaže Šumarac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.