Dinkić: Vlada bila prinuđena da poveća PDV (FOTO)

Izvor: S media, 11.Sep.2012, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Vlada bila prinuđena da poveća PDV (FOTO)

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Vlada Srbije bila prinuđena da poveća opštu stopu PDV sa 18 na 20 odsto, jer je bilo potrebno ostvariti uštede od milijardu evra za godinu dana.

Dinkić je u izjavi novinarima posle sastanka u Uniji poslodavaca Srbije istakao da ta sredstva nije bilo moguće naći samo na rashodnoj strani budžeta, već je bilo potrebno da se kombinuju mere.

Istovremeno, Dinkić je podsetio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zadržana niža stopa PDV od osam odsto na hranu, kao i da se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plaćaju tek kad robu naplate.

On je naveo da je poboljšan sistem naplate tog poreza u građevinskoj industriji pa će PDV ubuduće plaćati investitori, a ne izvođači radova.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković istakao je da bi mere vlade trebalo posmatrati u celini i da je privreda mnogo više dobila ukidanjem parafiskalnih nameta, nego što će izgubiti povećanjem PDV-a.

Prema njegovm rečima, manji promet zbog eventualno većih cena biće nadoknađen smanjenjem troškova poslovanja.

Atanacković je naveo i da će u nekim gradovima, kao što su Leskovac, Kruševac ili Kikinda, nova preduzeća uštedeti ukidanjem nameta od 22.000 do 30.000 dinara mesečno, a u Beogradu i do 46.000 dinara.

Dinkić: Transferi Vojvodini nisu menjani rebalansom

Dinkić je izjavio da rebalansom budžeta nisu izmenjeni transferi namenjeni lokalnim samoupravama i pokrajini Vojvodini u odnosu na originalni budžet, pa zbog toga oni i nisu konsultovani pri izradi rebalansa.

Dinkić je istakao da će pri izradi budžeta za narednu godinu pokrajina svakako biti konsultovana.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je novosadskom "Dnevniku" da je republička vlada usvojila predlog rebalansa budžeta bez ikakvih konsultacija sa pokrajinskom administracijom.

Pastor je ocenio da je takav odnos centralne vlasti prema pokrajini veoma loš i da bi ukoliko bi postao praksa - "to bilo veoma problematično".

(Tanjug)

Foto: Beta
Pogledaj vesti o: Mlađan Dinkić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.