Izvor: B92, 06.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Usaglašen paket mera

Beograd -- Vlada Srbije je usaglasila novi paket ekonomskih mera, izjavio ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Uskoro javni radovi za građane bez posla.

Novi paket mera štednje podrazumeva racionalizaciju administracije na svim nivoima u državi, kaže potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić. On je najavio i novi paket mera za podsticaj zapošljavanja u borbi protiv efekata finansijske krize. Prema njegovim rečima, za zapošljavanje i javne radove ove godine planirano je tri milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dinara.

Dinkić kaže da će nove mere štednje javnosti narednih dana predstaviti premijer Mirko Cvetković i resorni miinstri.

Kao jednu od mera podsticaja zapošljavanja Dinkić je najavio da će država finansirati zapošljavanje 10 000 pripravnika, a privatnici neće imati obavezu da ih posle godinu dana zadrže na poslu.

"Oni će dobiti šansu od države. Godinu dana će imati platu od države, plaćene poreze i doprinose, a ukoliko se pokažu kod novog poslodavaca ja sam siguran da će nakon godinu dana dobiti posao", očekuje ministar ekonomije.

"U svakom slučaju, u ovo najteže doba globalne finansijske krize, odradiće pripravnički staž. I ta sredstva koja planiramo za ovu godinu su tri puta veća nego što smo izdvojili za prošlu godinu", kaže Dinkić.

Potpredsednik Vlade je istakao da je politika javnih radova pomogla da se prevaziđe kriza tridesetih godina prošlog veka i da je to jedan od načina borbe protiv sadašnje krize koja ima slične efekte.

Vlada će zbog toga u ovoj godini izdvojiti milijardu i dvesta miliona dinara za javne radove.

"Program javnih radova će pre svega biti namenjen ugroženim kategorijama stanovništva koje ne mogu da nađu posao pod ovim okolnostima i biće namenjen pre svega manje razvijenim opštinama u Srbiji", naveo je Dinkić.

"Na taj način očekujemo da neki ljudi koji su trenutno na birou za nezaposlene, posebno ugrožene kategorije, koje ne mogu na drugi način da nađu posao, dobiju sada priliku da obavljanjem društveno korisnih delatnosti dobiju platu iz državnog budžeta i na taj način premoste ove godinu svetske ekonomske krize", rekao je ministar ekonomije.

Dinkić je sa predstavnikom Ujedinjenih nacija i ambasadorom Španije u Srbiji potpisao dokument za podršku nacionalnim naporima za promovisanje zapošljavanja i upravljane migracijama.

Ovaj program vrednosti oko 6 miliona i sto hiljada dolara iz španskog Fonda za ostvarivanje milenijumskih ciljeva u naredne tri godine sprovodiće Vlada Srbije i agencije UN-a.

Dinkić sa predstavnicima sindikata

Dinkić je danas razgovarao sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije o merama koje Vlada Srbije sprovodi radi ublažavanja efekata svetske ekonomske krize.

U saopštenju sa sastanka se navodi da je Dinkić predstavio prve rezultate mera koje Vlada sprovodi kroz usvojeni Program i naveo da je, nakon više od mesec dana otkako se odobravaju krediti sa subvencionisanim kamatama, odobreno oko 148 miliona evra kredita za likvidnost za 1.707 preduzeća.

Od početka programa, ukupna tražnja za ovom vrstom kredita malih, srednjih i velikih preduzeća iznosi blizu 500 miliona evra, a Dinkić je rekao da će Vlada Srbije rebalansom budžeta pojačati ovu kreditnu liniju sa dodatne dve milijarde dinara.

Dinkić je potvrdio i da će banke koje su se uključile u program kreditiranja privrede sa subvencionisanim kamatama ove nedelje odobriti i prve investicione kredite.

Predstavnici Saveza samostalnog sindikata Srbije upoznali su predstavnike Ministarstva ekonomije sa konkretnim problemima sa kojima se susreću u razgovorima sa radnicima.

Na sastanku je potvrđeno, kako se kaže u saopštenju, da će Vlada Srbije aktivno učestvovati u rešavanju tekućih problema u privredi, kao i da će kroz razne forme obezbeđivanja likvidnost i primenom različitih modela privatizacije pomoći da preduzeća prevaziđu kriznu 2009. godinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Usaglašene nove mere Vlade

Izvor: Mondo, 06.Apr.2009

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada Srbije usaglasila novi paket mera koji uključuje najopsežniju racionalizaciju administracije .

Nastavak na Mondo...

Dinkić: Vlada usaglasila novi paket mera

Izvor: EMportal, 06.Apr.2009

Novi paket mera, koji uključuje racionalizaciju državne administracije i stimulativne mere za zapošljavanje i infrastrukturu, završen je u Vladi i biće saopšten narednih dana, izjavio danas Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade Srbije.

Nastavak na EMportal...

Vlada usaglasila paket mera

Izvor: Radio 021, 06.Apr.2009

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada Srbije usaglasila novi paket mera u kome je planirano tri milijarde dinara za pomoć pri zapošljavanju i javne radove. "Novi paket mera, koji obuhvata najopsežniju racionalizaciju državne adminstracije od 2000. i stimulativne mere za zapošljavanje...

Nastavak na Radio 021...

Ruski paket za spas ekonomije, 66 milijardi evra

Izvor: RTS, 06.Apr.2009

Rusija će za borbu protiv ekonomske krize izdvojiti oko 66 milijardi evra. Prošla opasnost od raspada bankarskog sistema, istakao premijer Rusije Vladimir Putin. ..Ruski premijer Vladimir Putin najavio je da će Moskva, sredstvima Centralne banke, Nacionalnog fonda i drugih izvora, za borbu protiv...

Nastavak na RTS...

Dinkić razgovarao sa predstavnicima sindikata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2009

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić razgovarao je danas sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije o merama koje Vlada Srbije sprovodi u cilju ublažavanja efekata svetske ekonomske krize...U saopštenju sa sastanka se navodi da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tri milijarde dinara za pripravnike i javne radove

Izvor: Danas, 06.Apr.2009

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da je Vlada Srbije usaglasila novi paket mera kojim su planirane tri milijarde dinara pomoći zapošljavanju i javnim radovima. „Novi paket mera, koji obuhvata racionalizaciju državne administracije i stimulativne mere za zapošljavanje...

Nastavak na Danas...

Vlada kompletirala mere protiv krize

Izvor: NaDlanu.com, 06.Apr.2009

BEOGRAD, 2. aprila 2009. (Beta) - Vlada Srbije kompletirala je preciznu računicu smanjenja budžetskog deficita od 100 milijardi dinara i paket protiv krize u kome dominiraju tri mere štednje, piše Politika od četvrtka. Prva mera štednje je, prema saznanjima tog lista, odluka da sva ministarstva...

Nastavak na NaDlanu.com...

Država će mladima plaćati posao kod privatnika

Izvor: Politika, 06.Apr.2009

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio da je vlada usaglasila paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica krize. – Prema podacima za 2008. godinu stopa nezaposlenosti mladih od 25 od 34 godine u Srbiji bila je 19,4 odsto ..Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je vlada usaglasila...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.