Država će mladima plaćati posao kod privatnika

Izvor: Politika, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država će mladima plaćati posao kod privatnika

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio da je vlada usaglasila paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica krize. – Prema podacima za 2008. godinu stopa nezaposlenosti mladih od 25 od 34 godine u Srbiji bila je 19,4 odsto

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je vlada usaglasila novi paket mera u kome je planirano tri milijarde dinara za pomoć pri zapošljavanju i javne radove. „Novi paket mera, koji obuhvata najopsežniju racionalizaciju državne administracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 2000. i stimulativne mere za zapošljavanje i infrastrukturu je gotov, usaglašen i narednih dana će ga objaviti premijer i ministri”, rekao je on na konferenciji za novinare u Vladi Srbije. Dinkić je precizirao da je predviđeno da država godinu dana finansira plate i doprinose za 10.000 pripravnika koji bi se zaposlili u privatnim firmama i da izdvoji 1,2 milijarde dinara za javne radove.

Privatnici koji zaposle mlade kroz konkurs za 10.000 pripravnika, naveo je, neće imati obavezu da ih zadrže na poslu nakon isteka godinu dana. „Mladi će dobiti šansu od države, platu, plaćene poreze i doprinose, ako se pokažu kod novog poslodavca, siguran sam da će dobiti posao, a u svakom slučaju će u doba najteže krize odraditi pripravnički staž”, kazao je Dinkić.

Ministar je naveo i da će program javnih radova pre svega biti namenjen ugroženim kategorijama stanovništva, koje ne mogu da nađu posao, i manje razvijenim opštinama u Srbiji. On je ocenio da je ovo doba kada se suočavamo sa efektima krize sličnim onim tridesetih godina prošlog veka kada je politika javnih radova pomogla da se ta svetska kriza prevaziđe.

Značaj mera za stimulisanje zapošljavanja mladih, istakao je Dinkić, jeste u tome što je stopa nezaposlenosti mlade generacije iznad proseka u Srbiji. Prema podacima za 2008. godinu stopa nezaposlenosti mladih od 25 od 34 godine u Srbiji bila je 19,4 odsto, dok je opšta stopa nezaposlenosti bila 14,7 odsto, kazao je on.

Beta

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.