Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Crna Gora još ne uplaćuje novac; Ivanišević: Vojska nije pripremila plan

Beograd, Podgorica -- Guverner Narodne banke Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u četvrtak da Crna Gora još nije uplatila novac u saveznu kasu. On je rekao da "prva uplata još nije stigla na račun, i pored najava ministra finansija Srbije da će to biti učinjeno do srede 21. maja". "I zato ne vidim uopšte racionalnost u najavama da treba isplatili plate crnogorskim funkcionerima. Kako može neko bilo šta da očekuje, ako ne uplaćuje makar svojih pet-šest odsto, koliko ste se obavezali. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << To nije 'makar', to je pet miliona evra. Umesto da se plaća crnogorskim funkcionerima, zar nije bolje da se plati zemljoradnicima koji su zakrčili auto-put. Znam da im Vlada ništa ne duguje, ali ne duguje ništa ni Crnoj Gori, pa joj plaća", rekao je Dinkić.

S druge strane, crnogorski ministar finansija Miroslav Ivanišević kaže da Crna Gora još nije uplatila novac u kasu državne zajednice, jer "Vojska Srbije i Crne Gore nije dostavila svoj plan budžetskih rashoda". Ivanisević je na koferenciji za novinare saopštio da je Crna Gora rezervisala novac za uplatu i naveo da "treba ispoštovati proceduru po kojoj svaki budžetski korisnik mora da podnese svoj plan rashoda". "Neophodno je da se uredi tehnička procedura, koja je u završnoj fazi. Jednostavno, Vojska Srbije i Crne Gore mora, kao svaki drugi budžetski korisnik, da podnese svoj plan rashoda i sva pojedinačna dokumenta koja su potebna za realizaciju te obaveze. To je, dakle, u zaršnoj fazi, a mi smo pismom, ne samo usmeno, upozorili one kojima je to neophodno. Imamo rezervisan novac za tu uplatu i tu nema ništa sporno. To je više predmet politikantskih nagađanja, nego što je ozbiljan problem", rekao je Ivanišević.

Dinkić, međutim, smatra i da akcioni plan harmonizacije ekonomskih odnosa Srbije i Crne Gore "ne vodi nikuda". "I Srbija i Crna Gora hoće odvojeno u Evropsku uniju, ali se plaše da to kažu", dodaje guverner Narodne banke Srbije. "Akcioni plan harmonizacije dva unutrašnja tržišta je napravljen tako da ide isključivo na štetu Srbije. Sa ovim planom, koji uništava pola srpske privrede, mi dolazimo tek 2006. godine do zaključivanja sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa EU. Ako crnogorska strana kaže da je za njih trošak da se prilagode tržištu Srbije, onda to znači da oni neće zajedničku državu. Reći da imate napore u približavanju dva sistema samo govori o tome da vi ne želite zajedničku državu, već da vas neko tera. Svi znaju da je ovo gubljenje vremena. Ovo o čemu mi govorimo je 'nemoguća misija' i čisto gubljenje vremena", rekao je Dinkić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.