Dinarski krediti trebalo bi da budu jeftiniji

Izvor: Blic, Tanjug, 23.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinarski krediti trebalo bi da budu jeftiniji

Trend pada bazne kamatne stope Narodne banke Srbije od pre dve nedelje se nastavlja. Monetarni odbor NBS juče je doneo odluku da se referentna kamatna stopa snizi sa 15 na 14 odsto. Očekuje se da bi ove godine dinarski krediti građanima i privredi trebalo da budu povoljniji.

Dalje sniženje referentne kamatne stope, kako je rekao Radovan Jelašić, guverner NBS, biće moguće ukoliko fiskalna politika u narednom periodu bude restriktivna i država ne odstupi od planiranog povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << regulisanih cena. Međutim, inflatorno deluje, kako je upozorio, rast cena nafte na svetskom tržištu i povećanje akciza na derivate, kao i dodatni porez na usluge mobilne telefonije.

- Očekivanja centralne banke su da će inflacija u ovoj godini biti u granicama ciljanog raspona, odnosno osam odsto, sa odstupanjem plus ili minus dva odsto - rekao je Jelašić.

Procena NBS je da će pad privredne aktivnosti u 2009. biti veći od očekivanih dva odsto, ako izostane povlačenje kredita za važne projekte od međunarodnih finansijskih institucija, u iznosu od milijardu evra.

- Tokom iduće nedelje, banke učesnice „Bečke inicijative” trebalo bi da se izjasne o merama NBS podrške finansijskoj stabilnosti. Jedna od mera je i da banke omoguće dužnicima koji nisu kasnili u izmirivanju obaveza duže od 60 dana produženje roka otplate za najmanje 12 meseci - kaže guverner.

Jelašić: Smanjiću svoju, ali ne i plate službenika

Guverner Jelašić je iskazao spremnost da predloži da se njegova zarada i zarade dva viceguvernera, generalnog sekretara privremeno smanje na nivo predložen, kako je rekao, populističkim zakonom, ali je naglasio da zaposleni moraju da nastave da dobijaju zaradu kao do sada.

- Svi ljudi na ključnim pozicijama u NBS su profesionalni kadrovi, političari nisu kadrirali u NBS, viceguverneri su tu već 20 godina. Ja se nadam da ovaj zakon neće naterati kadar NBS da svoju profesionalnu karijeru potraži u privatnom sektoru, gde i danas mogu da zarade minimum dvostruko više - istakao je Jelašić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.