NBS: Referentna kamata 14 odsto

Izvor: B92, Beta, 22.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Referentna kamata 14 odsto

Beograd -- Monetarni odbor Narodne banke Srbije snizio je od danas referentnu kamatnu stopu za jedan procentni poen, na 14 odsto.

Monetarni odbor je takvu odluku doneo posle razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja, saopšteno je iz Narodne banke Srbije. Prethodno je referentna kamata centralne banke snižena 6. aprila i to sa 16,5 na 15 procenata. Tadašnje objašnjenje Monetarnog odbora za smenjenje referentne kamatne stope je bilo da slabe inflatorni pritisci.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
NBS je tada saopštilča da se restriktivnost centralne banke može smanjiti jedino pod uslovom da Srbija postigne novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Najniži nivo referentna kamatna stopa je imala krajem oktobra 2007. godine kada je iznosila 9,5 odsto, dok je najviši nivo od 18 procenata imala u septembru 2006. godine, kada je i uvedena.

Referentna kamata je na početku 2008. godine iznosila 11,5 odsto, a tokom godine je povećana na 14,5 odsto, zatim na 15,25 odsto, pa na 15,75 odsto, a u 2009. se ušlo sa osnovnom kamatom centralne banke od 17,75 odsto, koja je najpre snižena na 16,5 pa na 15 odsto.

Jelašić: Moguće dalje smanjenje kamate

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da će dalje sniženje referentne kamatne stope biti moguće ako fiskalna politika u narednom periodu bude restriktivna i država ne odstupi od planiranog povećanja regulisanih cena.

Jelašić je rekao da je Monetarni odbor smanjio referentnu kamatnu stopu jer su mere Vlade Srbije usmerene na smanjenje javne potrošnje, usporena je kreditna aktivnost i rast zarada, a zamrznute penzije, a istovremeno je stabilizovan devizni kurs. Inflatorno deluje, kako je upozorio, rast cena nafte na svetskom tržištu i povećanje akciza na derivate, kao i dodatni porez na usluge mobilne telefonije.

Prema podacima centralne banke, u martu je međugodišnja inflacija iznosila 9,4 odsto, a glavni razlog usporavanja rasta cena je izostanak postupljenja robe i usluga koje su pod kontrolom države.

"Očekivanja centralne banke su da će inflacija u ovoj godini biti u granicama ciljanog raspona, odnosno osam odsto, sa odstupanjem plus ili minus dva odsto, iako je sa Međunarodnim monetarnim fondom uslaglašena granica inflacije 10 odsto, plus ili minus dva odsto", rekao je Jelašić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Niža referentna kamatna stopa

Izvor: Mondo, 22.Apr.2009

Monetarni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu sa 15 na 14 odsto, saopštila je NBS.

Nastavak na Mondo...

Referentna kamatna stopa u Srbiji snižena 14 %

Izvor: Capital.ba, 22.Apr.2009

BEOGRAD, Monetarni odbor Narodne banke Srbije /NBS/ odlučio je da snizi referentnu kamatnu stopu za jedan procenti poen na 14 odsto, saopšteno je danas iz NBS. Posljednje snižavanje referentne kamatne stope bilo je prije dvije sedmice kada je smanjena sa 16,5 na 15 odsto. Referentna kamata povećana...

Nastavak na Capital.ba...

Jelašić:Moguće dalje smanjenje referentne kamatne stope

Izvor: 24sata, 22.Apr.2009

Guverner je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je Monetarni odbor danas smanjio referentnu kamatnu stopu na 14 odsto jer su mere Vlade Srbije usmerene na smanjenje javne potrošnje, usporena je kreditna aktivnost i rast zarada, a zamrznute penzije, a istovremeno je stabilizovan devizni kurs.

Nastavak na 24sata...

Referentna kamatna stopa smanjena na 14 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2009

BEOGRAD - Monetarni odbor Narodne banke Srbije snizio je, kako je i najavio u februaru,a u skladu sa ekonomskim kretanjima, referentnu kamatnu stopu za jedan procenat...Monetarni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da smanji referentnu kamatnu stopu sa 15 na 14 odsto, saopštila je NBS...Pre...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.