Dinar ojačao, nove mere NBS

Izvor: B92, Beta, 08.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinar ojačao, nove mere NBS

Beograd -- Dinar je ojačao u odnosu na evro za 3,6 odsto. Istovremeno, Monetarni odbor Narodne banke Srbije doneo je nove mere koje će omogućiti jačanje dinara.

Monetarni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na 17,75 odsto i da dinarsku obaveznu rezervu, koju poslovne banke drže u centralnoj banci, poveća sa 20 na 40 odsto, saopštila je NBS. Dinar je od danas jači za 3,2 dinara, tako da će zvanični srednji kurs evra biti 86,26 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Promenom stope dinarske devizne rezerve NBS će, kako se navodi u saopštenju, "ponovo bankama vratiti dodatnu deviznu likvidnost i istovremeno će povući iz opticaja višak dinara, kako bi pozitivno uticala na stabilnost cena".

Premijer o merama štednje

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković objaviće sutra nove mere štednje koje treba da ublaže negativne efekte globalne finansijske krize, najavljeno je iz Vlade Srbije.

Odluke da se menja dosadašna stopa obračunate obavezne rezerve u evrim koja se drži u dinarima, doneta je posle ramatranja aktuelnih kretanja na svetskom finansijskom tržištu i analize mogućih efekata na domaći finansijski sistem.

Izmenama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod NBS, predviđeno je da osnovicu za obračun dinarske i devizne obavezne rezerve, koju čine obaveze po osnovu depozita i kredita primljenih iz inostranstva, kao i devizne subordinirane obaveze, čini prosečno dnevno knjigovodstveno stanje tih dinarskih i deviznih obaveza u septembru 2008. godine.

Taj način obračuna obavezne rezerve primenjivaće se, kako ističe NBS, izuzetno, počev od obračunskog perioda 18. decembar 2008. - 17. januar 2009. godine, pa zaključno sa obračunskim periodom 18. maj 2009. - 17. jun 2009.godine.

Novi način obračuna obavezne rezerve, kako ukazuje NBS, doprineće da višak oslobođene devizne likvidnosti ostane u bankarskom sektoru Srbije, umesto da se koristi za razduživanje banaka u inostranstvu ili za smanjenje depozita iz inostranstva.

NBS je donela i odluku, koja će važiti od 31. januara 2009. godine, da smanji neto otvorenu poziciju banaka sa sadašnjih 20 na svega 10 odsto, kako bi se banke manje izlagale riziku od kretanja kursa.

Centralna banka je poslednjeg radnog dana prošle nedelje na dva sastanka međubankarskog deviznog tržišta kupila ukupno 6,3 miliona evra po kursu od 86 dinara za evro da bi uticala na stabilnost tržišta i sprečila prekomerne dnevne promene kursa.

Domaća valuta je posle devetodnevnog slabljenja za dva dana ojačala za 5 dinara.

"Povećanje standarda uz ograničavanje cena"

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je da se povećanje životnog standarda u Srbiji u 2009. godini može postići samo ograničavanjem rasta cena.

"Povećanje životnog standarda u okvirima planiranog budžeta za 2009. godinu može da se ostvari samo ako se ograniči povećanje cena koje određuje država i lokalna samouprava, kao i cena pojedinih energenata, i time se ostvari značajano niža stopa inflacije", rekao je Jelašić za Betu.

Budžet za iduću godinu, koji je Vlada Srbije utvrdila, prema rečima guvernera NBS, predstavlja značajnu izmenu u makroekonomskoj politici, što je, kako je dodao, "neophodno, a da li će biti i dovoljno, pokazaće se tokom naredne godine".

Kostić: Do kraja godine kurs ispod 90 dinara

Direktor sektora za stanovništvo u Erste banci Goran Kostić kaže za B92 da će najavljena mera Centralne baknke dovesti do smirivanja kursa dinara.

"Ta promena strukture obavezne rezerve u korist dinara će sigurno dovesti do toga da će se velika količina evra naći u ponudi, te da će doći do veće tražnje za dinarima. Praktično će na bazi sravnjivanja ponude i potražnje doći do smirivanja i stabilizacije kursa”, kaže on.

Iako je izuzetno teško predvideti sve okolnosti koje će se dešavati, ono što se može desiti, kaže Kostić, jeste da će doći do blagog pada deviznog kursa i da će se on zadržati do kraja godine ispod 90 dinara.

Međutim, naglašava on, biće promena i na polju kredita: "Sigurno će doći do poskupljenja deviznih depozita.” Kostić, zatim, dodaje da ne može s preciznošću da kaže da li će najavljene mere centralne banke otvoriti put da se smanje kamate na neke kredite jer će o tome odlučivati svaka banka ponaosob.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar danas jača za 3,7 odsto

Izvor: Poslovni magazin, 07.Dec.2008, 22:37

Danas će dinar ojačati za čak 3,7 odsto, pa će tako zvanični srednji kurs evra biti 86,2667 dinara, što je 3,22 dinara manje od srednjeg kursa koji je važio u petak i tokom vikenda i koji je iznosio 89,4884 dinara za evro. U petak je Narodna banka Srbije na dva sastanka međubankarskog deviznog...

Nastavak na Poslovni magazin...

Povlači se 700 miliona evra

Izvor: Glas javnosti, 08.Dec.2008

BEOGRAD - Monetarni odbor Narodne banke Srbije razmotriće danas nove mere koje će omogućiti jačanje dinara, rečeno je agenciji Beta u centralnoj banci...Guverner NBS Radovan Jelašić najavio je u četvrtak 4. decembra da će Monetarni odbor udeo obavezne rezerve koju banke moraju da drže u dinarima...

Nastavak na Glas javnosti...

Za evro 86,2667 dinara

Izvor: EMportal, 08.Dec.2008

Dinar ojačao rekordnih 3,6 odsto prema evru, zvaničan srednji kurs Narodne banke Srbije danas 86,2667 dinara za evro.

Nastavak na EMportal...

Dinar ojačao za 3,7 odsto, kurs evra 86,27 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2008

BEOGRAD - Dinar je danas ojačao za čak 3,7 odsto, tako da je zvanični srednji kurs evra 86,2667 dinara, što je 3,2 dinara niže od srednjeg kursa, koji je važio u petak i tokom vikenda...Narodna banka Srbije (NBS) je u petak na dva sastanka međubankarskog deviznog tržišta kupila ukupno 6,3 miliona...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

NBS o novim mjerama, dinar ojačao

Izvor: Capital.ba, 08.Dec.2008

BEOGRAD,  Dinar je danas ojačao u odnosu na evro za 3,6 odsto, a Monetarni odbor Narodne banke Srbije razmatraće nove mjere koje će omogućiti jačanje domaće valute. NBS je od početka oktobra prodala na međubankarskom deviznom tržištu oko 718 miliona evra, od čega 91,8 miliona evra u decembru Dinar...

Nastavak na Capital.ba...

Usvojene mere za očuvanje kursa dinara

Izvor: RTS, 08.Dec.2008

Monetarni odbor NBS povećao obaveznu rezervu koju banke u Srbiji moraju da drže u dinarima sa 20 na 40 odsto. Referentna kamatna stopa nepromenjena - 17,75 odsto. ..Dinar će sutra u donosu na evro ojačati za 1,7 odsto, tako da će zvaničan srednji kurs NBS Srbije biti 84,75 dinara za evro...Za kupovinu...

Nastavak na RTS...

Dinar i sutra nastavlja da jača - 84,75 dinara za evro

Izvor: Kurir, 08.Dec.2008

BEOGRAD, 8. decembra 2008. (Beta) - Dinar i sutra nastavlja da jača prema evru i to za 1,7 odsto, tako da će zvaničan srednji kurs Narodne banke Srbije biti 84,7585 dinara za evro. Za kupovinu evra će biti potrebno 1,5 dinara manje nego danas, kada zvaničan srednji kurs iznosi 86,2667 dinara. NBS...

Nastavak na Kurir...

Narodna banka podiže dinar

Izvor: Politika, 08.Dec.2008

Monetarni odbor juče je povećao dinarsku obaveznu rezervu banaka u NBS sa 20 na 40 odsto, dok referentna kamata ostaje 17,75 odsto ..Dinarska obavezna rezerva koju poslovne banke drže u centralnoj banci od juče je povećana sa 20 na 40 odsto, a referentna kamatna stopa ostaje 17,75 odsto, odlučio...

Nastavak na Politika...

Dinar sve jači - današnji kurs 84,7585 za evro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2008, 01:37

BEOGRAD - Dinar nastavlja tendenciju jačanja posle najave novih mera NBS i današnji kurs u odnosu na evro biće jači za 1,7 odsto ili za 1,5 dinar, tako da će zvanični srednji kurs centralne banke biti 84,7585 dinara za jedan evro...Narodna banka Srbije je juče na sastanku međubankarskog deviznog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

NBS ruši evro

Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2008

BEOGRAD - Narodna banka Srbije pojačala je svoje napore u obaranju vrednosti evra, odlučivši juče da poveća procenat obračunate obavezne rezerve banaka u evrima koji se drži u dinarima sa dosadašnjih 20 na 40 odsto. To znači da će banke morati da kupe dodatne količine dinara kako bi ispunile...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.