Digitalna televizija 4.aprila 2012. (VIDEO)

Izvor: S media, 05.Feb.2011, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalna televizija 4.aprila 2012. (VIDEO)

Ministarka za telekomunikcije i informaciono društvo Jasna Matić najavila je danas početak izgradnje mreže predajnika čija je vrednost viša od 12 miliona evra, a koji su neophodni za realizaciju projekta prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa.

Srbija u ovom projektu učestvuje sa 20 odsto sredstava koji će biti namenjeni za izgradnju stubova, pristupnih puteva i električne energije, dok će više od 10 miliona evra bespovratnih sredstava obezbediti Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << unija, rekla je Matić na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, od novca koji je obezbedjen iz evopskih IPA fondova, osam miliona je namenjeno za kupovinu opreme, a oko 2,5 miliona za konsultanteske usluge.

Jasna Matić o emitovanju digitalnog signala

Matić je istakla da će za ceo proces digitalizacije biti potrebno još izmedju 50 i 70 miliona evra.

Ona je navela da će digitalizacija emitovanja programa biti završena do 4. aprila 2012. godine, dodajući da je digitalna televizija ima interaktivan sadržaj, kvalitetnija je i efikasnije koristi spektar.

Govoreći o tehničkim detaljima digitalizacije, Matić je navela da će biti dva multipleksa- kanala za digitalno emitovanje programa, jedan za nacionalne i regionalne programe i jedan za lokalne programe.

Jasna Matić o saradnji sa Evropskom komisijom na procesu digitalizacije televizije

Prema njenim rečima, oko 95 odsto Srbije će biti pokriveno ovom mrežom, a emitovanje će vršiti javno preduzeće Emisiona tehnika i veze, pod jednakim uslovima za sve emitere sa dozvolom.

Matić je dodala da će za oko 300.000 domaćinstava, koji su obuhvaćeni nekom vrstom socijalnih mera, biti olakšana nabavka opreme za prijem digitalnog signala.

Procesu digitalizacije, prema ministarkinim rečima još prethodi i donošenje odluke o raspodeli digitalne dividende, tj onog dela spektra koji ostaje prazan nakon prelaska sa analognog na digitalno emitovanje.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je naveo da je pre sedam meseci raspisan tender za nabavku opreme i dodao da je važno što Srbija procesom digitalizacije prati ostale zemlje koje su već članice EU.

Značaj digitalizacije je, prema njegovim rečima ne samo bolji kvalitet slike i tona, već i mogućnost snimanja programa i izbor različitih jezika za titlove.

Neophodno je još da se obezbede tehnički preduslovi za digitalizaciju, ali i da se gradjani upoznaju sa celim procesom i njegovim značajem, zaključio je Dežer.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.