Deseto zasedanje Međuvladine srpsko-beloruske komisije: Potpisana dva važna dokumenta

Izvor: BKTV News, 19.Apr.2017, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deseto zasedanje Međuvladine srpsko-beloruske komisije: Potpisana dva važna dokumenta

Ministar privrede Goran Knežević i beloruski ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimir Koltovič potpisali su u Palati „Srbija“ Protokol sa Desetog zasedanja Međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko- ekonomsku saradnju.

Ministar privrede Goran Knežević i beloruski ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimir Koltovič potpisali su u Palati „Srbija“ Protokol sa Desetog zasedanja Međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko- >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ekonomsku saradnju.

Tom prilikom predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović, potpisao je sa ministrom Koltovičem Memorandum o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti konkurentne politike.

Ministar Knežević je rekao da Srbija i Belorusija imaju tradicionalno dobre odnose, koji se mogu pretočiti u bolju trgovinsko- ekonomsku saradnju.  Kako kaže, u 2016. robna razmena dve zemlje iznosila je oko 80 miliona dolara, a cilj je da ta razmena,  kako su naši najviši državni rukovodioci usaglasili na međusobnim bilateralnim susretima, bude 500 miliona dolara godišnje.

„Potrebno je da ostvarimo jaču komunikaciju naših privrednika, jer oni tu saradnju čine boljom i kvalitetnijom, a država je tu da pomogne stvaranjem dobrog privrednog i poslovnog ambijenta. Beloruskoj delegaciji sam predočio nekoliko segmenta za bolju saranju, a to su direktne investicije, učešće u procesu privatizacije, formiranje zajedničkih preduzeća i zajednički izlazak na treća tržišta“,rekao je Knežević.

Održan Poslovni savet i forum za saradnju između Srbije I Belorusije: Privrednici dve zemlje za više zajedničkih poslova, investicija i trgovine!

Ministar Knežević je rekao i da je danas sazrela ideja koju su predstavnici privrednih komora dve zemlje razmenili, a to je, otkriva, inicijativa za održavanje Dana dobavljača, pogotovo u oblasti građevinarstva i poljoprivrede.

Sa beloruskim kolegom je razgovarao o širokom dijapazonu tema, od privatizacije Petra Drapšina u Mladenovcu do pitanja o protivpožarnim vozilima. Kako je rekao, od premijera Vučića, dobio je zadatak da te stvari što pre usaglasi i završi sa Belorusijom.

Vladimir Koltovič, beloruski ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu, istakao je da između dve zemlje nema nikakvih barijera u komunikaciji, da je stvorena dobra pravna baza,  potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, i da se već sedam godina radi u tom režimu.

"U prva dva meseca robna razmena porasla je za 62 odsto, za 42 odsto povećan obim izvoza Belorusije u Srbiju, a uvoz iz Srbije u Belorusiju povećan je 83 odsto. Živi kontakti bez sumnje daju rezultate. Počela je proizvodnja traktora, montiraju se teretna vozila, a dobili smo ponudu i za početak proizvodnje auto delova", naveo je Koltovič.

"Radi smo da pozovemo investitore da učestvuju u Minsku, gde se grade dva velika trgovinska centra, Svetionik Minska i Minsk mir. Takođe, 2016. je otpočeo novi projekat - 'VK kapital' i mi smo spremni za uzvrat da investiramo u Srbiju. Spremni smo i na saradnju u oblastima turizma, sporta, naučno tehničkog razvoja", istakao je Koltovič.

Koltović je posebno pohvalio rad počasnog konzula Belorusije u Srbiji i predstavnika Beloruske trgovinsko industrijske komore u Srbiji Dragomira Karića kome je na današnjoj sednici Međuvladine komisije uručena Plaketa za unapređenje privredne saradnje Belorusije i Srbije.

On je istakao da je reč o velikom investitoru i ličnosti koja je svojim radom na mestu počasnog konzula doprinela jačanju međusobnih odnosa i rešavanju brojih pitanja koja se tiču dve zemlje.

Sednici Međuvladine srpsko-beloruske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju prisustvovali su i ambasador Belorusije u Srbiji Nj. E. Vladimir Čušev, počasni konzul Belorusije u Srbiji i predstavnik Beloruske trgovinsko industrijske komore u Srbiji Dragomir J. Karić, pomoćnik počasnog konzula Belorusije u Srbiji Simon Karić, pomoćnik predstavnika Beloruske trgovinsko industrijske komore u Srbiji Miloš Vučinić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Beloruske trgovinsko industrijske komore Vladimir Ulahovič.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.