Dele imanja zbog subvencija

Izvor: Politika, 23.Feb.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dele imanja zbog subvencija

Do juče su samo paori zemlju prevodili rođacima ne bi li dobili sto evra po hektaru, a sada to pokušavaju i velika poljoprivredna preduzeća

Do početka prolećne setve ostalo je nekoliko sedmica, a već je počela, gotovo uobičajena, bitka za državne subvencije. I ko u tome najviše učestvuje – svi oni koji imaju više od sto hektara što je gornja granica za dobijanje državne potpore. Ministarstvo poljoprivrede „primetilo” je da neki vlasnici namerno rasparčavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poljoprivredna gazdinstva na veći broj parcela i korisnika kako bi ostvarili pravo na plaćanja po hektaru.

– Krupna poljoprivredna gazdinstva čije površine prevazilaze gornji limit predviđen Zakonom o podsticajima formalno ustupaju po 100 hektara zemljišta svojim zaposlenima ili licima sa kojima imaju dogovor da se u njihovo ime pojave kao podnosioci zahteva pred Ministarstvom poljoprivrede. Namera učesnika je da se domognu državnih para iako za to ne ispunjavaju uslove. Poljoprivredna inspekcija i policija prate ovu pojavu. Svi oni koje inspekcija uhvati da su „korisnom malverzacijom” hteli dođu do državnih para, biće novčano kažnjeni i onemogućeni da u narednih pet godina dobiju podsticaje iz agrarnog budžeta Srbije – oglasilo se juče resorno ministarstvo.

Ministarstvo je juče obelodanilo da se zemlja formalno prevodi na drugog vlasnika zarad dobijanja novca iz državne kase. To znaju svi koji imaju dodira sa agrarom i to već nekoliko godina. Tačnije, od 2008. godine kada je u vladi Mirka Cvetkovića započeto sa davanjem subvencija po hektaru, nezavisno od vrste proizvodnje, što ranije u agrarnoj politici nije bilo predviđeno. Međutim, subvencije za maksimalno 100 hektara pripadale su samo poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno fizičkim licima, a ne i pravnim. Nije nepoznato da statistika pokazuje da je prosečan posed u Srbiji, sad već po poslednjem popisu pet hektara, dok u stvarnosti postoje pojedinci koji obrađuju po nekoliko stotina, pa i hiljadu hektara. Nedavno završeni poljoprivredni popis pokazuje da preko 100 hektara zemlje ima 1.365 gazdinstava. Zarad dobijanja 100 evra po hektaru stvarnost je postala da je i svastika najbliži rod na koju se može preneti višak hektara.

Međutim, nedavno usvojenim Zakonom o podsticajima u poljoprivredi pravo na davanja po hektaru pripala su i pravnim licima u istom limitu – do 100 hektara, pa je sva prilika da se upozorenje ministarstva o podeli hektara odnosi sada i na njih, jer se, kako je uočeno, zemlja deli i zaposlenima.

Đorđe Bugarin iz odbora za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine potvrđuje da ova pojava postoji odavno.

– Tačno je da je bilo slučajeva da su veća gazdinstva delila posed zbog subvencija, pre svega, na članove porodice. To, međutim, može lako da se proveri poređenjem katastarskih podataka te opštine i izvoda podnetih Upravi za agrarna plaćanja. Pa i po matičnom broju se vidi ko je s kim u braku. Poznata je i pojava da, zbog toga što je uslov za subvenciju po hektaru bilo plaćanje PIO, da se formalno spoji više malih gazdinstava. Jedan plaća PIO, ostali mu to srazmerno nadoknade, a svi dobiju subvenciju. Ako sada pravna lica pokušavaju da ostvare subvenciju za veći posed od 100 hektara, moraju se pod lupu staviti ugovori kojima pravno lice daje u zakup zemlju fizičkom licu, jer to ukazuje da bi moglo da se radi o fiktivnom pravnom poslu – priča Bugarin.

Zbog takvih malverzacija on predlaže da se u ovom zakonu o poljoprivrednom zemljištu, jer će postojeći da se menja, napravi kategorizacija gazdinstava prema veličini poseda u cilju izbegavanja sive ekonomije. Da se oni s posedom do 30 hektara i dalje računaju kao fizička lica, odnosno porodično gazdinstvo, oni koji imaju između 30 i 100 hektara kao preduzetnici, a oni sa posedom većim od 1.000 hektara kao pravna lica.

– Sada imamo situaciju da neko ima hiljadu hektara i nijednog zaposlenog, jer je registrovan kao porodično gazdinstvo. Mora i da se plaćanje gotovinom svede na minimum. Sada mnogi, uprkos svojoj veličini, nisu u sistemu PDV-a što ukazuje na sivu ekonomiju – kaže Bugarin.

I Milan Prostran, savetnik u Privrednoj komori Srbije zna za pojavu podele imanja zarad subvencije.

– Od kako je uvedeno plaćanje po hektaru s tim se moralo računati. Zloupotreba je uvek bilo. I u vreme takozvanog zelenog plana, kada su sredstva evidentno trošena nenamenski. Ne sme se, međutim, dozvoliti da to postane masovnije. Inspekcija mora to da spreči – kaže Prostran. 

---------------------------------------------------

Inspekcija kontroliše rasparčavanje zemljišta

Ministarstvo poljoprivrede obavestilo je juče poljoprivredne proizvođače da inspekcija i policija intenzivno prate pojavu rasparčavanja poljoprivrednih gazdinstava na veći broj korisnika radi ostvarivanja prava na plaćanja po hektaru.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, primećeno je da krupna poljoprivredna gazdinstva koja prevazilaze gornji limit predviđen Zakonom o podsticajima formalno ustupaju po 100 hektara zemljišta svojim zaposlenima ili licima sa kojima imaju dogovor da se u njihovo ime pojave kao podnosioci zahteva pred Ministarstvom poljoprivrede. „Poljoprivredna inspekcija i policija prate ovu pojavu i navedena radnja će kao posledicu za počinioce imati novčane kazne i uskraćivanje prava na podsticaje iz agrarnog budžeta Srbije u sledećih pet godina”, naglašava se u saopštenju. Beta

J. Rabrenović

objavljeno: 23.02.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dele zemlju da dobiju subvencije

Izvor: B92, 23.Feb.2013

Beograd -- Neki vlasnici namerno rasparčavaju poljoprivredna gazdinstva na veći broj parcela kako bi ostvarili pravo na plaćanja po hektaru, piše Politika...Do početka prolećne setve ostalo je nekoliko sedmica, a već je počela, gotovo uobičajena, bitka za državne subvencije...Krupna poljoprivredna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.