Danas počinje zasedanje srpsko-beloruske komisije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje zasedanje srpsko-beloruske komisije

BEOGRAD -

Dvodnevno zasedanje srpsko-beloruske komisija za trgovinsko-ekonomsku saradnju počinje danas u Minsku a delegaciju Srbije na tom skupu predvodi ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović.

Na 5. zasedanju Međuvladine srpsko-beloruske komisije biće razmotrena ekonomska saradnja i dogovoreni pravci budućeg delovanja na sektorima poljoprivrede, industrije, rudarstva i energetike, građevinarstva, saobraćaja, turizma i carina.

Na pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina

Zasedanje Međuvladine komisije instrument je kreiranja i praćenja ekonomskog razvoja dve zemlje i direktno utiče na obim i strukturu bilateralne ekonomske saradnje kroz mere za unapređenje spoljnotrgovinskih odnosa, saopštilo je Ministarstvo za NIP.

Srbija i Belorusija su sporazum o Slobodnoj trgovini potpisale 31. marta 2009. a ratifikovan je u Skupštini Srbije u decembru.

Cilj Sporazuma je proširenje i podsticanje trgovinsko-ekonomskih odnosa Srbije i Belorusije, kao i plasmana zajedničkih proizvoda na treća tržišta.

Sporazum je zaključen na pet godina i biće automatski produžen na neodređeno vreme ukoliko jedna od strana ne bude tražila raskid.

Sa 97 na 55 miliona

Prema podacima Privredne komore Srbije, spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije u 2008. godini vredela je 97 miliona dolara a u "kriznoj" prošloj godini 55 miliona.

U prvom kvartalu 2010, po potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini, spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije je povećana 102 odsto u poređenju sa ista tri meseca 2009, pri čemu je srpski izvoz porastao 51 odsto a uvoz iz Belorusije 126 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.