Danas počinje podnošenje dokumenata za prijemni za fakultete: Više mesta na budžetu države

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2022, 08:30

Danas počinje podnošenje dokumenata za prijemni za fakultete: Više mesta na budžetu države

Na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija na teret budžeta, po odluci Vlade, biće upisano 18.098 studenata

Od danas budući brucoši podnose dokumenta za polaganje prijemnih ispita. Ispite će polagati kada i osnovci završni ispit, odnosno naredne nedelje.

Većina budućih brucoša je u niskom startu, jer od danas počinje prijavljivanje za upis željenog fakulteta. .

U skladu sa Zakonom i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << autonomijom univerziteta, svaki fakultet donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata.

Na Univerzitetu u Beogradu ima mesta za nešto više od 15.000 brucoša.

- Imamo na osnovnim i integrisanim studijama 99 programa, od toga 15.053 mesta i 9.720 na budžetu. Takođe, ove godine je iskorišćena mogućnost kao i prethodne godine elektronskog prijavljivanja kandidata i imamo već dobre podatke da se više od 1.000, do trenutka polaganja prijemnog ispita -  kaže prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Za razliku od prošle godine, na državnim fakultetima na osnovnim studijama ima 40 budžetskih mesta više. I kad se stekne indeks i budžetski status, treba ga očuvati, jer se pri upisu svake naredne godine studenti rangiraju. Kako se kreće prijava kandidata, studenti će moći da vide na sajtu fakulteta i univerziteta.

- Fakulteti su dužni da nam dva puta dnevno dostavljaju podatke kao presek, a mi ćemo svaki dan posle završetka prijave obaveštavati i davati podatke na sajtu, uključujući i subotu kada treba da izađu preliminarne rang liste na osnovu uspeha iz škole. Tako da će sve biti transparentno na sajtu. Imali smo sastanak i Univerzitet je spreman da tehnički to podrži, imamo uslove, imamo kapacitete i mislim da tu neće biti problema - kaže Filipović.

Izuzetna pažnja ove godine posvećena je bezbednosti kandidata, jer i Rektoratu i fakultetima su stizale dojave. U tu svrhu održan je sastanak sa dekanima i predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Savet onima koji upisuju fakultete je da budu maksimalno skoncentrisani na zadatke, na prijemni i da se ne plaše da neće upisati fakultet niti da ih ove aktuelne situacije o dojavama o eksplozivnim napravama ne utiču na njih, nego da se usredsrede na znanje pošto su svi fakulteti već završili sa pripremnom nastavom i ja verujem da su svi potencijalni brucoši potpuno spremni za prijemni ispit koji kreće od ponedeljka, 27. juna - navodi Filipović.

Naredna nedelja planirana je za polaganje prijmenih ispita. Prvi upisni rok završava se do sredine jula.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.