Danas otvaranje ponuda za privatizaciju srpske čeličane

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jan.2015, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas otvaranje ponuda za privatizaciju srpske čeličane

Ponude za privatizaciju Železare Smederevo biće danas otvorene u Agenciji za privatizaciju i tada će i zvanično biti poznato ko su potencijalni strateški partneri i šta nude srpskoj čeličani.

Ponude pristigle u zakonskom roku će otvoriti Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva za privatizaciju Železare.

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju Železare ponuđena je kupovina udela od 80,01 odsto, a vlasnik preostalih 19,99 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odsto bi ostala država.

Železara, čiji su pogoni smešteni u selu Radinac kod Smedereva, Šapcu i Kučevu, poznata je u jugoistočnoj Evropi po proizvodnji čelika, toplo i hladno valjanih proizvoda i belog lima.

Za Železaru su, prema najavama, ponovo najzainteresovaniji Amerikanci, čija je kompanija "Ju-es stil" bila vlasnik tog srpskog giganta od 2003. do početka 2012.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da postoje "bar jedna ili dve validne ponude za Železaru i da bi zaposleni, ali i država, voleli da američka kompanija Esmark bude kupac", te da će rešenje biti poznato do 31. januara.

Kako je naveo, tenderski uslovi su postavljeni tako da će budući kupac morati da sačuva broj radnih mesta u narednih pet godina i proizvodnju u Železari, a do kraja maja ili početkom juna bi i druga peć trebalo da počne da radi.

Ponude za čije je podnošenje rok istekao 5. januara dostavilo je, prema informacijama pojedinih medija, devet kompanija: "Krasni oktobar" iz Rusije, "United Maćinery Corporation", takođe iz Rusije, luksemburški "United Group SA", poljski "Re Allozs SP Zoo", britanski "North London Trade Centre Limited", "Esmark Europe B.V." SAD-Holandija, švajcarski "Prominvest AG", "Rafflesia Trading Pvt. Ltd" iz Bangladeša i švajcarski "Steel Metal One Holding AG".

Osnivač i prvi čovek Esmark stil grupe Džejms Bušar je ranije rekao Tanjugu da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu, u srpsku čeličanu uložiti 400 miliona dolara u narednih nekoliko godina, kao i da neće biti otpuštanja.

On je istakao da bi Esmark samo u 2015. investirao 28 miliona dolara u smederevsku Železaru, da bi se pokrenula druga visoka peć koja već neko vreme ne radi, a ulagalo bi se, kaže, i u centralnu fabriku.

Smederevska železara je prvi put prodata nakon stečaja u martu 2003. američkom "Ju-Es stilu" za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog "Ju-Es Stila" za simboličan jedan dolar.

Država sada mesečno pomaže proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

Direktor Železare Bojan Bojković je izjavio da će ponovnom prodajom Železare biti spaseno 5.000 radnih mesta i otvoren prostor za zapošljavanje još 17.000 ljudi.

Novčani kapital smederevske železare iznosi 16,74 milijardi dinara, dok je nenovčani oko 2,7 milijardi dinara.

Pravo učešća na tenderu su imali investitori čiji je godišnji prihod u poslednje tri godine pojedinačno bio najmanje 300 miliona dolara.

Obaveza kupca biće da do kraja 2016. pokrene proizvodnju u drugoj visokoj peći železari koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći "jedan".

Prema ranijim podacima, Železara bankama duguje oko 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine oko 145 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.