Esmark dao najbolju ponudu za Železaru

Izvor: Kurir, 09.Jan.2015, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Esmark dao najbolju ponudu za Železaru

Američka kompanija ponudila željeno strateško partnerstvo na tenderu

BEOGRAD - Ponude za privatizaciju „Železare Smederevo“ biće otvorene danas u Agenciji za privatizaciju, a kako Kurir saznaje, samo je jedna ispunila očekivanja - američki „Esmark Jurop b. v.“.

- Stiglo je devet ponuda, od čega su samo tri bile validne, a od njih je samo američka kompanija ponudila željeno strateško partnerstvo, o kojem se već pričalo u javnosti - kaže izvor Kurira >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz Agencije za privatizaciju.

Državi ostaje 20 odsto

Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za dokapitalizaciju „Železare“ ponuđena je kupovina udela od 80,01 odsto, a vlasnik preostalih 19,99 odsto ostala bi država. Srpska čeličana, čiji su pogoni smešteni u selu Radinac kod Smedereva, u Šapcu i Kučevu, poznata je u jugoistočnoj Evropi po proizvodnji čelika, toplo i hladno valjanih proizvoda i belog lima.

Vučićev favorit

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da postoje „bar jedna ili dve validne ponude“ za „Železaru“ i da bi zaposleni, ali i država „voleli da američka kompanija ‚Esmark‘ bude kupac“, te da će rešenje biti poznato do 31. januara. Kako je naveo, tenderski uslovi su postavljeni, tako da će budući kupac morati da sačuva broj radnih mesta u narednih pet godina i proizvodnju u „Železari“, a do kraja maja ili početkom juna bi i druga peć trebalo da počne da radi.

Ponude za čije je podnošenje rok istekao 5. januara dostavile su kompanije „Krasni oktjabr“ iz Rusije, „Junajted mašineri korporejšen“, takođe iz Rusije, luksemburški „Junajted grup s. a.“, poljski „Re Alois s. p. zoo“, britanski „Nort London trejd centar limited“, „Esmark Jurop b. v.“ SAD - Holandija, švajcarski „Prominvest a. g.“, „Raflezija trejding pvt. ltd.“ iz Bangladeša i švajcarski „Stil metal van holding a. g.“.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas otvaranje ponuda za privatizaciju srpske čeličane

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jan.2015

Ponude za privatizaciju Železare Smederevo biće danas otvorene u Agenciji za privatizaciju i tada će i zvanično biti poznato ko su potencijalni strateški partneri i šta nude srpskoj čeličani...Ponude pristigle u zakonskom roku će otvoriti Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Esmark jedina podnela validnu ponudu za Železaru

Izvor: Blic, 09.Jan.2015

Američka kompanija Esmark jedina podnela validnu dokumentaciju za učešće u privatizaciji Železare Smederevo...Direktor ove srpske čeličane Bojan Bojanić je na otvaranju pisma ponude u Agenciji za privatizaciju rekao je da se pored Esmarka na tender javilo i jedno privatno lice Imrab Imrani iz...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.