Dačić: Članice BSEC da se fokusiraju na ekonomsku saradnju

Izvor: N1 televizija, 22.Maj.2017, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Članice BSEC da se fokusiraju na ekonomsku saradnju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić predložio je zemljama članicama Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) da tu organizaciju iskoriste kao okvir za jačanje ekonomske saradnje i izrazio uverenje da će dobra ekonomska klima i standard delovati kao stimulans i za rešavanje otvorenih političkih pitanja među pojedinim članicama.

 "Iako je jedan od ciljeva BSEC promocija mira >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << i stabilnosti u regionu, trebalo bi izbegavati otvaranje političkih pitanja i fokusirati se isključivo na ekonomsku i druge oblike saradnje oko kojih postoji konsenzus svih nas. Uveren sam da će dobra ekonomska klima i standard naših građana delovati kao stimulans za rešavanje i nekih političkih pitanja otvorenih među pojedinim članicama", rekao je Dačić na samitu BSEC u Istanbulu.

Obraćajuči se učesnicima skupa kojim je obeleženo 25 godina osnivanja BSEC, Dačić je rekao da je Srbija otvorena za saradnju sa svim zemljama-članicama BSEC i da smatra da bi BSEC trebalo koristiti pre svega kao okvir za razvoj trgovine, investicija, turizma.

On je rekao da su "transport, turizam i energetika tri sektora ključna za unapređenje ekonomije i da predstavljaju najjači argument zemalja-članica, kako u međusobnim odnosima, tako i prema trećim zemljama".

Dačić je rekao i da se Srbija zalaže za uključivanje privatnog sektora u rad i projekte BSEC, kao i da u realizaciji pomenutih ciljeva, veliku pažnju poklanja konceptu održivog razvoja, naročito u segmentu Agende UN za održivi razvoj do 2030. godine.

Takođe, dodao je, Srbija podržava saradnju s drugim međunarodnim organizacijama, naročito ekonomskog karaktera kao što su Dunavska komisija i Svetska trgovinska organizacija, a posebno važnim smatra razvoj odnosa sa Evropskom unijom, s obzirom na investicioni i inovativni potencijal koji EU nudi.

Dačić je rekao i da će u predstojećem periodu, za opstanak i razvoj BSEC, biti neophodna reforma same Organizacije.

Prema njegovim rečima, imajući u vidu da "u današnjem svetu ekonomskih kriza, vojnih sukoba, nezapamćenih migracija, razjedinjavanja država i terorizma" postoje "političke razlike i ;otvorena pitanja koja ne mogu da se reše preko noći", jačanje ;ekonomske saradnje predstavlja najbolji način da se "stvori ambijent koji bi olakšao postizanje opšte prihvatljivog rešenja".

Zemlje članice BSEC su Albanija, Azerbejdžan, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija, Turska i Ukrajina.

Jubilarom Samitu BSEC predsedavao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a učesnici su konsenzsom usvojili zajedničku deklaraciju.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.