Da li ste čuli za neverovatnu prevaru mladog srpskog naučnika? (VIDEO)

Izvor: S media, 25.Apr.2012, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste čuli za neverovatnu prevaru mladog srpskog naučnika? (VIDEO)

On je falsifikovao dokument koji pokazuje da je položio 25 ispita, sve sa desetkom, i tako dobio stipendiju od 700.000 dinara od Fonda za mlade talente. A zatim sa istim dokumentima upisao doktorske studije u Švajcarskoj.

Studenti uče na crno

Završili fakultete, uzgajaju jagode

Obavezno pogledajte: Veličanstvena eksplozija na Suncu (VIDEO)

Njegova prevara verovatno ne bi bila otkrivena da se u medijima pre oko mesec dana >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nije hvalio da pregovara sa NASA i da namerava da lansira prvi srpski satelit. "Studenti su ga prepoznali u pojedinim tekstovima u kojima se govorilo o 'genijalnom mladom srpskom naučniku' i skrenuli nam pažnju da nije daleko odmakao na studijama", kaže za Novosti prof. dr Ivan Dojčinović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta u Beogradu.

"Pogledao sam njegov dosije i video da je položio svega sedam ispita. A još je zanimljivije što je bio odličan student. Na svih sedam ispita dobio je desetke", kaže on.

Pokrenut postupak

Na fakultetu je pokrenut disciplinski postupak protiv Stefana Vlajkovića, podneli su i prijavu SUP Beograd zbog falsifikovanja dokumenata. U utorak će obaveštenje stići i u Cirih. Dr Dojčinović je obavestio i Fond za mlade talente. Kada su otvorili Vlajkovićev dosije - čekalo ih je iznenađenje. Nekome ko je pregledao dokumentaciju promakao je očigledan falsifikat, na kome piše da je Vlajković "uknjižio" 25 desetki. Falsifikovani su potpis i pečat fakulteta.

Dokumentacija koju je podneo bila je veoma loše krivotvorena, ali je na projektu "Satelit" izgleda radio pedantno. Poverovali su mu i mnogi ozbiljni naučnici.

Na Stefanovom sajtu "prvog srpskog satelita" u timu su navedene ugledne naučne institucije, poput Instituta "Pupin", "Instituta za fiziku", "Tehničkog fakulteta u Novom Sadu"...

"Taj mladić ostavio je vrlo pozitivan utisak. Fakultet u Cirihu veoma je ugledan i rekao mi je da tamo drži vežbe na dva-tri predmeta", kaže dr Vladan Batanović, direktor "Pupina".

"Taj evropski projekat sa 50 satelita zaista postoji i Vlajković je rekao da radi na njemu u Švajcarskoj, pa je odlučio da pomogne da i Srbija bude uključena. Neki srpski naučnici već su pregovarali sa evropskim institucijama i ozbiljno počeli da se bave ovim projektom", kaže on.

(Gdeinvestirati/Novosti)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.