Da li se izvršitelji bogate na tuđoj nesreći ili doprinose budžetu?

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se izvršitelji bogate na tuđoj nesreći ili doprinose budžetu?

Beograd -- Poslanici su skupštini nastavili raspravu o amandmanima o Predlogu izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju, a najviše reči je bilo o izvršiteljima.

Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla da su izvršitelji za šest meseci ove godine u budžet Srbije na ime PDV-a uplatili blizu milijardu dinara i istakla da država sada ima veća primanja nego kada je to radio sud. Kuburović je rekla da su javni izvršitelji uvedeni upravo zato što je država bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na gubitku.

Kako je navela, gotovo 2.000 ljudi zaposleno je u izvršiteljskim kancelarijama i to su uglavnom pravnici, a izvršitelji, dodala je, plaćaju doprinose za ta lica, koja primaju uredno platu, a plaćaju i PDV za naknade koje ostvare. U tom je kontekstu postavila pitanje da li neko misli da postupak izvršenja treba da se sprovodi besplatno.

"Podsetiću vas, da je dužnik izvršio svoju obavezu dobrovoljno, do troškova postupka ne bi ni došlo. Sam je prouzokovao sve troškove koji su nastali, pa da li mislite da poverilac sam treba da snosi troškove izvršnog postupka", upitala je Kuburović.

Odgovorio je Aleksandar Šešelj navodeći da on ne smatra da izvršni postupak treba da bude besplatan, ali da treba da ga sprovode sudovi. "Ne treba izvršni postupak da bude besplatan već da se naplati razumno, država se od 2011. odrekla tog profita koji je mogao da bude na osnovu izvršenja, jer je dala nekom privatnim licu da to radi i da iz toga izvlači ekstraprofit i bogati se na izvršnom postupku", rekao je Šešelj te dodao da bez obzira o kakvim je dugovanjima reč građanska i ljudska prava dužnika praktično ne postoje, ali je zato važno da se što više naplati

Rekao je i da se izvršitelji naplaćuju na ime nenormalnih troškova zbog toga što sudovi navodno to ne rade dobro. "Neko se bogati na nesreći dužnika, a to nije poverilac već treće lice - javni izvršitelj. A problem je mogao da se reši, na primer, većim zapošljavanjem izvršitelja koji bi to radili u okviru sudova i podizanjem njihovih plata, a ne da se ide linijom manjeg otpora", zaključio je.

Sednicom predsedava potpredsednik parlamenta Đorđe Milićević, a na Predlog izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju podneta su 132 amandmana od kojih su vlada i nadležni odbor prihvatili šest. Ključna novina je što se na ime komunalnog duga manjeg od 5.000 evra dužniku ne može oduzeti stan ili kuća, a kupci oduzetih stanova ne mogu biti javni izvršitelji.

Izmene zakona u korist građana

Potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić je rekao da će posle usvajanja izmena zakona uslediti i donošenje novog pavilnika o tarifama, koji će predvideti da nakanade koje izvršitelji dobiju za izvršeni posao budu srazmerne dugu koji dužnik ima prema poveriocu. Tvrdi da su izvršitelji naplaćivali i neke besmislene troškove koji su ukupno bili i deset puta veći od osnovnog duga, na primer za stavljanje jednog papira u registrator naplaćivali su 2.160 dinara.

"Stajemo na put samovolji ljudima kojima smo dali javna ovlašćenja da obavljaju taj posao. Ne možemo da im dozvolimo da rade šta hoće", istakao je Asić i dodao da će ovaj zakon ograničiti troškove izvršenja.

Kako je objasnio, izmene tog zakona obezbediće da se prekine sa praksom da kada osnovni dug iznosi svega 1.131 dinar, na ime troškova izvršitelji naplaćuju 3.600 dinara, što je najniža tarifa, zatim na ime naknade za uspešno lično dostavljanje izvršnom dužniku 1.080 dinara, iako se to radilo preko pošte.

Takođe, na ime naknade za pripremanje vođenja i arhiviranja predmeta u iznosu od 2.160 dinara, pa na ime naknade za dostavljanje poštom strankama učesnicima u postupku i sudu u iznosu od 1.440 dinara, na ime naknade za sastavljanje obrazloženih rešenja i zaključak u iznosu od 864 dinara. Arsić smatra da je poslednja u nizu ovih naknada apsolutno besmislena, s obzirom da već postoji naknada na ime sastavljanja predloga za izvršenje od 3.600 dinara, primetivši da je to sve jedna radnja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.