Srpsko brašno dobro samo za hleb

Izvor: RTS, 27.Jan.2020, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko brašno dobro samo za hleb

Srbija je uvek bila u vrhu zemalja koje su proizvodile najkvalitetnije žito, a samim tim hleb i pekarske proizvode. Zato je ovih dana mnoge iznenadila vest da Srbija uvozi hleb, polugotove vekne i peciva. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ističe da je, ipak, izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći od uvoza i da će tako biti i u budućnosti.
Samo prošle godine, u Srbiju je dopremljeno 6.000 tona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svežeg hleba vrednosti 6,8 miliona evra.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je, gostujući i Jutarnjem programu, da je povraćaj hleba nekada bio od 12 od 14 odsto, a da je poslednjih godina redukovan na pet odsto, jer proizvođači nisu mogli da istrpe toliku količinu povraćaja.
Objašnjava da se većina uvoza pod šifrom "hleb i pekarski proizvodi" sastoji od kroasana, zamrznutog testa i proizvoda koji mogu da se transportuju, i koji se peku u maloprodajnim sistemima.
"Lidl ima svoju pekaru iz koje snabdeva sve svoje maloprodajne objekte širom Evrope", ističe Pralica.
"Srbija ima dobro brašno, ali su potrebne i druge vrste"Objašnjava da Srbija uglavnom ima dobro brašno i pšenicu od kojih se proizvodi hleb, ali da nam treba i drugih vrsta pšenice koje se mešaju sa našom kako bi se dobilo kvalitetnije brašno za konditorsku industriju ili poslastičare.
"Mislim da je Ministarstvo odobrilo uvoz određene količine specijalnih tipova boljeg brašna u narednih dva meseca", kaže Pralica.
"Izvoz mnogo veći nego izvoz"Naglašava da je izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći nego uvoz.
"U zadnje tri, četiri godine, Srbija je doživela veliku ekspanziju po pitanju izvoza tih namirnica. Ogromne količine hleba pakujemo i izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu", navodi Pralica.
Pralica kaže da više velikih pekarskih proizvođača pravi velike linije za proizvodnju i hladnjače, i da će uskoro zemlje Afrike i Blistog istoka kupovati ogromne količine zamrznutog peciva iz Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izvoz pekarskih proizvoda ipak mnogo veći od uvoza

Izvor: B92, 27.Jan.2020

Beograd -- Srbija je uvek bila u vrhu zemalja koje su proizvodile najkvalitetnije žito, a samim tim i hleb i pekarske proizvode...Zato je ovih dana mnoge iznenadila vest da Srbija uvozi hleb, polugotove vekne i peciva...Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ističe da je, ipak, izvoz pekarskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.