Da li je Crna Gora spremna za četvorodnevnu radnu nedelju: Poslodavci i građani nisu saglasni

Izvor: B92, 12.Nov.2019, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Crna Gora spremna za četvorodnevnu radnu nedelju: Poslodavci i građani nisu saglasni

Podgorica -- Crna Gora još nije spremna za uvođenje četvorodnevne radne nedelje, smatra savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u Uniji poslodavaca CG Filip Lazović.

U Udruženju zaštite na radu kažu da tu ideju treba detaljnije i stručnije ispitati, jer smatraju da je ta tema veoma povezana sa osnovnom idejom očuvanja zdravlja ljudi na radu.

Određeni broj manjih kompanija polako usvaja koncept četvorodnevne radne sedmice, a najnoviji rezultati testiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te ideje u Microsoftu sugerišu da bi ona mogla da funkcioniše i u većim kompanijama.

Microsoft je, naime, letos u Japanu predstavio projekat "Izazov radnog života", tokom kojeg je svakog petka u avgustu zatvorio svoje kancelarije i dao svim zaposlenima dodatni slobodni dan u sedmici. Rezultati su bili izuzetno ohrabrujući. Iako je količina vremena provedenog na poslu drastično smanjena, produktivnost je porasla za gotovo 40 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Iz Unije poslodavaca Crne Gore, ipak, poručuju da bi za priču o takvoj ideji trebalo da crnogorska privreda bude jača.

“U ovom trenutku crnogorska privreda nije na zadovoljavajućem nivou i prerano je da se o ovakvoj ideji priča na sistemskom nivou”, rekao je Lazović.

Sa druge strane, Borislav Šebek, iz Udruženja zaštite na radu, poručuje da će "skraćenje izloženosti bilo kom rizikupoboljšati očuvanje zdravlja zaposlenih”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.