Da li će Velika Britanija imati najveći minimalac na svetu?

Izvor: B92, 04.Okt.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Velika Britanija imati najveći minimalac na svetu?

London -- Od 2015. godine minimalna plata u Velikoj Britaniji za starije od 25 godina porasla je za gotovo četvrtinu, to jest satnica iznosi 8,21 funti (oko 9,2 evra).

U međuvremenu, 30. septembra britanski ministar finansija Sajid Džavid najavio je da tamošnje vlasti nisu završile s povećanjem minimalca.

Utvrđujući krajnji cilj svog prethodnika Filipa Hamonda, Džavid je obećao da će "završiti s niskom platom" do 2024. godine povećanjem minimalne plate na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dve trećine prosečne zarade.

Danas bi to značilo stopu od oko devet funti po satu, a Sajid Džavid smatra da će se za pet godina raditi za 10,50 funti (blizu 12 evra). On se takođe obavezao da će se spustiti i starosna granica i da će se ovo odnositi i na radnike starije od 21 godine.

Interesantno je da britanska minimalna plata raste brže od minimalca u drugim razvijenim zemljama, zbog čega se popela na međunarodnoj lestvici minimalnih plata te bi uskoro mogla završiti i na samom vrhu, piše Ekonomist.

Na tabeli koju je ovaj list objavio najveći minimalac u 2018. godini imala je Francuska, više od 60 odsto prosečne plate, a slede Australija i Velika Britanija, Kanada, Holandija, Nemačka, Japan i Sjedinjene Američke Države, prenosi Klix.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZA NJIH NEMA ZIME: Ova zemlja će imati najveći minimalac na svetu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2019

Povećanje minimalca u Velikoj Britaniji..Od 2015. godine minimalna plata u Velikoj Britaniji za starije od 25 godina porasla je za gotovo četvrtinu, tj. satnica iznosi 8,21 funti (oko 9.2 evra). U međuvremenu, 30. septembra britanski ministar finansija Sajid Javid najavio je da tamošnje vlasti nisu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.