DS traži smenu Gašića i postupak protiv Malog

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Okt.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS traži smenu Gašića i postupak protiv Malog

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) i njena Vlada u senci zatražile su danas smenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog odgovornosti za smrt sedmoro ljudi poginulih pri padu helikoptera, kao i pokretanje krivičnog postupka protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog osumnjičenog za više krivičnih dela, medju kojima je i sukob interesa.

"Zahtev za pokretanje krivičnog postupka protiv Siniše Malog zasnovan je na više krivičnih dela, o kojima je javnost upoznata kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << medije. Mali je bio je direktor ili vlasnik najmanje dve ofšor kompanije na Devičanskim ostrvima dok je bio na javnim funkcijama i savetnik premijera Srbije", naveo je predsednik DS Bojan Pajtić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, nemoralno je što je Mali porez plaćao na Devičanskim ostrvima a ne u Srbiji, a još teži prekršaj je taj što je obavljao istovremno javnu funkciju a nije prijavio da je vlasnik kompanija koje se otvaraju na Devičanskim ostrvima zbog izbegavanja plaćanja poreza ili pranja novca.

Mali je, kako je dodao Pajtić, imao i ulogu u privatizaciji Beopetrola, neposredno nakon što je prestao da radi u Agenciji za privatizaciju došao je na čelo Lukoila, što je sukob interesa koji podleže krivičnom progonu, a nekoliko godina kasnije je u ime direktora Lukoila investirao pet milioma evra u 24 apartmana u Bugarskoj.

Prema njegovim rečima, sve to upućuje na sumnju da ta privatizacija nije bila legalna kao i ona u slučaju firme Alfaprotein, nakon koje je dobio 10 hektara gradjevinskog zemljišta.

"Tražimo da se konačno pokrene krivični postupak i uspostavi vladavina prava, da vlast prestane da zamajava i zasmejava gradjane falsifikovanim potpisima i traži da javnost više veruje premijeru Aleksandru Vučiću nego dokazima i da više veruje vladajaućoj partiji nego sopstvenim očima", dodao je Pajtić.

Ministar odbrane Vlade u senci Momčilo Grubač izjavio je da je za DS odluka Vojnog disciplinskog suda da kazni dva generala Ranka Živaka i Predrag Bandić za smrt sedam osoba u padu helikoptera 13. marta, iznenadjujuća i očekivana jer je premijer neposredno posle nesreće rekao da ne da svoje ministre Bratislava Gašića i Zlatibora Lončara.

"Oni su samo izvršavali naredbe", rekao je Grubač i dodao da treba da odgovaraju oni koji su izdali naredbe a ne oni koji su ih ispunjavali.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.