DS odlučuje o gasovodu

Izvor: Politika, 02.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS odlučuje o gasovodu

Koalicija DS – G17 plus mogla bi danas preglasavanjem da skine sa dnevnog reda vlade izjašnjavanje o gasno-naftnom sporazumu sa Moskvom. – Ratifikacija najverovatnije čeka novu skupštinu

Do početka današnje sednice tehničke vlade, ostaje neizvesno da li će ministri raspravljati o predlogu premijera Vojislava Koštunice da raspušteni kabinet na dnevni red stavi energetski sporazum između Srbije i Rusije. Dok su u taboru narodnjaka juče izražavali uverenje da bi bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << logično da ministri koji su i pre pada vlade podržavali gradnju „Južnog toka”, sada to i potvrde, u koaliciji DS–G17 tvrde da tehnička vlada nema pun kapacitet da naftno-gasni sporazum uopšte stavi na razmatranje. Oni se, ipak, nisu decidirano izjasnili o mogućnosti da glasaju protiv Koštuničinog predloga.

Ako ministri danas ne budu raspravljali o ruskom gasu, samim tim sporazum ne može ni biti ratifikovan u raspuštenoj skupštini.

Premijer Koštunica izjavio je Tanjugu da će se danas na sednici Vlade Srbije na dnevnom redu naći energetski sporazum sa Rusijom i izrazio očekivanje da će vlada doneti odluku da Skupštini Srbije uputi sporazum na ratifikaciju. „Prisustvo državnog vrha Srbije na potpisivanju energetskog sporazuma u Moskvi predstavlja najbolju garanciju da će vlada i odmah zatim i Skupština Srbije doneti odluke o potvrđivanju ovog sporazuma. Pošto se radi o životno važnom sporazumu za razvoj srpske privrede i pošto se radi o sporazumu iza kojeg je stao državni vrh Srbije, verujem da će Vlada i Skupština doneti odluke koje su u interesu Srbije i u interesu svih građana”, ocenio je Koštunica.

Izvori bliski predsedniku Srbije Borisu Tadiću potvrdili su juče „Politici” da će se o ovom predlogu doneti politička odluka, dodajući da sporazum neće uticati na nedavno sklopljenu predizbornu koaliciju DS–G17.

Naime, teško je očekivati da bi se ova koalicija raspala po pitanju ruskog gasa, jer je taj savez već predao poslaničke liste.

Ministar bez portfelja Dragan Đilas izjavio je juče da ne zna da li će vlada na današnjoj sednici odlučivati o upućivanju energetskog sporazuma sa Rusijom na ratifikaciju u Skupštinu Srbije.

Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da će se o njemu izjasniti u skladu sa dogovorom Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je da će na sednici vlade biti predlog odluke da se energetski sporazum sa Rusijom uputi Skupštini Srbije na ratifikaciju.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je juče da mu je žao što se pokreće pitanje realizacije energetskog sporazuma sa Rusijom, jer, kad je sporazum potpisivan u Moskvi, svi u Vladi Srbije su se saglasili da je to „odličan posao”. Smatrali smo da je to raščišćeno, jer su sporazum prihvatili svi u vladi, osim Dinkića.

– Ugovor je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, sve je bilo kako treba, bez ijedne primedbe i sada se to, kao, u interesu naroda proverava – rekao je Ilić.

Kako „Politika” saznaje, Oliver Dulić, predsednik raspuštene skupštine, najverovatnije neće zakazivati vanrednu sednicu, što je preduslov da on bude ratifikovan, tako da je realno očekivati da će ovaj sporazum sačekati neki novi saziv skupštine.

Ministar energetike Rusije Viktor Hristenko juče je ponovo potvrdio da je neophodno da srpska vlada i Narodna skupština što pre ratifikuju ovaj sporazum, kako ne bi došlo do nepotrebnog kašnjenja u njegovoj realizaciji.

On je i prošle nedelje u pismu srpskim zvaničnicima naveo da je ruska strana obavila sve što je potrebno da bi energetski sporazum Rusije i Srbije stupio na snagu, čime je zvanična Moskva poslala još jedan signal našoj zemlji da joj je i te kako stalo do srpsko-ruskog aranžmana.

Samim tim što bi vlada danas dala zeleno svetlo na ovaj predlog sporazuma, eventualna napetost i bojazan ruske strane da bi ceo posao sa Srbijom mogao da se prolongira u nedogled bio bi otklonjen. Upravo se to, saznaje „Politika”, navodi i kao glavni razlog zašto je premijer Vojislav Koštunica pre dva dana odlučio da se ova stvar nađe na dnevnom redu sednice vlade.

Kao jedan od razloga za bojazan ruske strane da od posla neće biti ništa je i stalno istupanje u javnost ministra ekonomije Mlađana Dinkića, koji kaže da deo sporazuma koji se odnosi na NIS treba poništiti i umesto prodaje većinskog paketa akcija od oko 51 odsto „Gaspromnjeftu” za 400 miliona evra treba raspisati tender za nacionalnu naftnu kompaniju.

Iako u gasno-naftnom sporazumu sa Rusijom decidirano ne stoji da Srbija mora, a Rusija ne mora da ratifikuje sporazum i u skupštini, poznavaoci međunarodnog prava tvrde da sporazum koji potpiše vlada mora dobiti i saglasnost zakonodavne vlasti i to u obe države, jer je reč o međudržavnom sporazumu.

Međutim, ukoliko i ne dođe od vanrednog zasedanja skupštine, koju Oliver Dulić, predsednik, po Ustavu može da sazove, „Srbijagas” i „Gasprom” mogu do 25. maja pripremati sve da se osnuje zajednička rusko-srpska firma koja će se baviti gradnjom magistralnog gasovoda „Južni tok”, te da će taj operativni deo posla sigurno biti gotov, kaže Saša Ilić, direktor „Srbijagasa”, koji je potpisao sporazum sa Dmitrijem Medvedevim u Moskvi.

Andrej Hripunov, šef ruske trgovinske komore, kaže za „Politiku” da po ruskom Zakonu o međudržavnim ugovorima ruska duma i ne mora da ratifikuje ovaj sporazum i da postoje posebne okolnosti kada neki sporazum mora da se ratifikuje i u skupštini. Pre svega, objašnjava, ako se menjaju granice zemlje koja ga potpisuje, što sa Rusijom nije slučaj, ili se na bilo koji način ugrožavaju prava građana. Za razliku od ruske, srpska strana je, međutim, u obavezi da overi ovaj posao i u skupštini, kaže Hripunov.

Jasna Petrović

---------------------------------------------------------------

Lavrov: Srbija će ratifikovati sporazum

Specijalno za „Politiku”

Moskva, 2. aprila – Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov preporučio je juče deputatima Državne dume Rusije da ratifikuju energetski sporazum sa Srbijom.

„Ne vidim razlog da se rokovi ratifikacije energetskog sporazuma u Rusiji vezuju s rokovima ratifikacije tog dokumenta u Srbiji”, istakao je Lavrov i dodao da će Srbija ratifikovati sporazum sa Rusijom o izgradnji gasovoda „Južni tok” posle formiranja novog sastava parlamenta. Prema njegovim rečima, „tehnička zadrška vezana je sa sprovođenjem izbora u Srbiji”.

„Siguran sam da će svaki sastav srpskog parlamenta posle njegovog formiranja ratifikovati taj sporazum”, istakao je Lavrov podsetivši da po srpskom ustavu vlada i parlament u predizbornim periodu imaju ograničena punomoćja. „Našim srpskim partnerima je teško da fleksibilnije interpretiraju svoj Ustav.”

O značaju energetskog sporazuma za Rusiju govori i činjenica da je „Južni tok” bio jedna pod najvažnijih tema razgovora ruskog predsednika Putina sa rukovodiocima najvećih italijanskih kompanija, među kojima su bili i predstavnici kompanije „Eni”, koja sa „Gaspromom” realizuje projekat.

Gotovo svi ruski mediji doneli su juče vest da postoji velika šansa da srpski parlament u ovom sastavu ipak ratifikuje sporazum.

LJ. M.

---------------------------------------------------------------

Dinkić: G17 plus neće glasati za sporazum

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da ministri G17 plus neće glasati za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, što bi trebalo da bude tema na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Dinkić je rekao da pitanje sporazuma sa Rusijom o izgradnji gasovoda „Južni tok” politizuje „narodnjačka” koalicija DSS–NS.

–Ne pada mi na pamet da podržim tako nešto, posebno kada je vreme predizborne kampanje i kada je potpuno jasno da se radi o politici. Ne može više politika da se na taj način meša u ekonomiju. Ako oni to urade, onda su potpuno izgubili svaki razum – rekao je Dinkić.

Prema njegovoj oceni, pitanje ratifikacije ugovora politizuje se kao i pitanje Kosova i autoputa Horgoš–Požega.

– Tražiti zakazivanje raspuštene skupštine radi ratifikacije sporazuma usred kampanje znači da oni ne brinu o građanima ove zemlje, nego da dobiju neki politički poen – smatra Dinkić.

On smatra i da bi taj posao trebalo da uradi nova vlada Srbije, budući da je do parlamentarnih izbora ostalo još mesec dana.

Tanjug

[objavljeno: 03/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.