DOŠLO VREME KAD I NAJJAČI PUCAJU! Nemački gigant na kolenima, veliki broj radnika ostaje bez posla, kriza ZAKUCALA na vrata!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 21:01

DOŠLO VREME KAD I NAJJAČI "PUCAJU"! Nemački gigant na kolenima, veliki broj radnika ostaje bez posla, kriza ZAKUCALA na vrata!

Hvataju se za slamku spasa

Jedan od najvećih nemačkih i evropskih proizvođača pločica Steuler otišao je u stečaj.

Kompanija iz Bremena sama je podnela zahtev za stečaj zbog velikog pada narudžbi i prodaje tokom poslednjih meseci. Konsultantska kuća Ebner Stoc navodi da sa kompanijom radi na planu kako da kroz fazu restrukturiranja prođe što je pre moguće.

Više od 650 radnika u nekoliko nemačkih gradova pogođeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je stečajem. Stečaj u sopstvenoj režiji ne mora nužno značiti i gašenje. Mnoge kompanije zapravo koriste takav proces kako bi reorganizovale svoje poslovanje da bi mogle da opstanu na tržištu.

Steuler nije jedina kompanija koja je otišla u stečaj u Nemačkoj. Pre samo nekoliko dana Institut za ekonomska istraživanja IWH iz Halea saopštio je da je broj stečajeva u junu dosegao najveći nivo od 2016. godine. Taj broj je u odnosu na isti mesec prošle godine porastao je za 48 posto i iznosi 1.050. Posebno je dramatična situacija u građevinarstvu.

A post shared by Steuler Fliesengruppe (@steulerfliesengruppe)

Glavni razlog za to je nedavni nagli porast kamatnih stopa kojima se Evropska centralna banka (ECB) brani od visoke inflacije u evrozoni. Posledica svega su otkazani građevinski projekti koji su preskupi investitorima.

Minhenski institut IFO takođe je zabeležio nagli porast otkazanih narudžbi za izgradnju stanova od početka godine. U aprilu su ekonomisti naveli da 25,5 odsto kompanija u tom sektoru pati od nedostatka narudžbi dok je prošlog proleća taj broj iznosio samo 8,6 odsto.

Steuler Flisen grupa godišnje proizvodi 16 miliona kvadratnih metara pločica i jedan je od najvećih evropskih proizvođača. Kompanija proizvodne pogone ima skoro isključivo u Nemačkoj i posluje u 45 zemalja širom sveta.

Steuler pločice su inače godinama prisutne i na našem tržištu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bez posla ostaje 650 radnika! Još jedan nemački gigant na kolenima: Kriza zakucala na vrata jednog od najvećih proizvođača u Evropi

Izvor: Blic, 10.Jul.2023, 08:58

Kompanija iz Bremena sama je podnela zahtev za stečaj zbog velikog pada narudžbi i prodaje tokom poslednjih meseci. Konsultantska kuća Ebner Stoc navodi da sa kompanijom radi na planu kako da kroz fazu restrukturiranja prođe što je pre moguće.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.