Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvijanović: Republika Srpska nudi dobre uslove investitorima

Republika Srpska investitorima nudi dobre uslove za poslovanje samo je potrebno razbiti predrasude da je to tržište politički nestabilno, izjavila je danas premijerka RS Željka Cvijanović.

"Investitori u RS imaju stabilnu makroekonomsku situaciju, jednostavne procedure za započinjanje i vođenje biznisa i povoljan poreski tretman, ali je za njih i dalje barijera što se to područje tretira kao politički nestabilno", kazala je Cvijanović na skupu u Predstavništvu RS u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Skup o ekonomskim prilikama i mogućnostostima za ulaganje u RS održan je kao deo manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" koja je počela danas i traje do 16. septembra.

Po rečima premijerke RS, u pripremi su propisi koji će u naredne dve godine dodatno unaprediti privredni ambijent, a odnose se na ukidanje nepotrebnih parafiskalnih nameta i smanjenje poreskih opterećenja firmi.

"Veliki resursi RS su u oblasti energetike i tu su počele značajne investucije, ali je potrebno da se iskoriste povoljnosti za ulaganje u poljoprivredu", rekla je Cvijanović.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija je istakao da je za investitore značajno što RS ima ekonomski rast od oko tri odsto, što nije prezadužena i obezbeđena je vladavina prava.

"Cilj nam je da zbirnu stopu doprinosa smanjimo na 30 odsto i da do kraja godine zakonom utvrdimo koji parafiskalni nameti mogu da se naplaćuju i u kom iznosu, što će izazvati otpor lokalnih vlasti i javnih preduzeća ", kazao je Tegeltija.

Strategija RS za energetiku do 2030. godine predviđa investicije u tu oblast u vrednosti 11,5 milijardi maraka, naveo je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i dodao da je do sada investirano u iznosu 3,5 milijardi maraka, a postoje projekti za ulaganja od četiri milijarde.

"U RS je stimulativna politika cena energije za privredu a investitori imaju i stimulacije za izgradnju malih energetskih objekata i proizvodnju energije iz obnovljvih izvora", kazao je Đokić.

Po njegovim rečima, nove koncesije u eneregetici koje planira Vlada RS sigurno će privući investitore, a neke ranije će biti raskinute. Za investiciju u izgradnju Termoelektrane Gacko 2, kako je dodao, interes su pokazali Kinezi.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.