Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 11.Dec.2009, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Iduća godina bolja za privredu i građane

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je danas da je optimista da će u 2010. kao i u narednim godinama u Srbiji biti obezbeđen privredni rast i poboljšanje standarda građana.

Cvetković je u Skupštini Srbije, na početku rasprave o predlogu budžeta za 2010. godine, istakao da su posledice ekonomske krize u Srbiji bile blaže nego u drugim zemljama jer je privredni pad bio manji od predviđenog i iznosio je tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

"Dobre vesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za Srbiju su odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, ukidanje viznog režima i poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, čime se stvaraju uslovi za brži ekonomski oporavak u idućoj godini", naveo je premijer.

Cvetković je rekao da je budžetom za 2010. godinu predviđen privredni rast od 1,5 odsto BDP-a i inflacija od šest odsto, a očekivanja su da će biti otvorena nova radna mesta i privučene nove strane investicije.

On je ocenio da je budžet razvojni jer su povećani kapitalni rashodi, a smanjena javna potrosnja.

"Poreske stope u idućoj godini neće biti povećane, a da bi se ebezbedili planirani budžetski prihodi biće pojačna finansijska disciplina, smanjena siva ekonomija, i efikasnije će se sprečavati korupcija i kriminal", rekao je Cvetković.

Ministarka finansija Diana Dragutinović je rekla da su u budžetu za 2010. godinu zadržani značajni podsticaji privredi i stanovništvu, ali da su obezbeđena ulaganja u velike infrastrukturne projekte.

Planirani prihodi budžeta su, kako je navela, 656 milijardi, rashodi

su 763 milijarde, tako da će deficti iznositi 107 milijardi dinara,

što je 3,4 odsto BDP-a.

"Novac za pokriće deficita obebediće se iz povoljnih kredita, emitovanjem hartija odo vrednosti i neutrošenih sredstava iz ovogodišnjeg budžeta. Podsticajni deo budžeta iznosi 100 milijardi dinara i ti izdaci

imaju ključnu ulogu u ekonomskom razvoju", naglasila je Dragutinović.

Ona je ukazala da je za subvencije iz bužeta za 2010. godinu obezbeđeno 42,8 milijardi dinara, što je više nego u ovoj godini, a povećana su i izdvajanja za nezavisna regulatorna tela i institucije koje su nadležne za borbu protiv korupcije.

Protesti opozicije, na predlog budžeta stigao 241 amandman

Sednica na kojoj se raspravlja o predloženom budžetu za 2010. godinu i biće nastavljena u subotu, 12. decembra, u 10 sati, a na zakonski predlog podnet je 241 amandman.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović obavestila je poslanike da će rasprava o predloženom budžetu biti nastavljena sutra u 10 sati i zamolila skupštinski Odbor za finansije da pre toga održi sednicu i izjasni se o tom predlogu zakona.

Inače, opozicija je više od sat vremena na početku sednice o budžetu protestvovala što taj odbor pre početka rasprave nije održao sednicu zbog nedostatka kvoruma, a na kojoj je trebalo da se izjasni o predloženom budžetu.

Poslanici su sednicu, na čijem je dnevnom redu predlog budžeta za 2010. godinu započeli u 16 sati.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Iduća godina biće bolja

Izvor: B92, 12.Dec.2009, 14:10

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je optimista da će u 2010. i u narednim godinama u Srbiji biti obezbeđen privredni rast i poboljšanje standarda građana...Cvetković je istakao da su posledice ekonomske krize u Srbiji bile blaže nego u drugim zemljama jer je privredni pad bio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.