Cvetković: Najveći poduhvat stambene izgradnje u Srbiji

Izvor: Politika, 13.Jul.2011, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Najveći poduhvat stambene izgradnje u Srbiji

BEOGRAD – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da projekat izgradnje naselja na prostoru nekadašnje kasarne Vojvoda Stepa Stepanović predstavlja najveći poduhvat stambene izgradnje u Srbiji u poslednjih tridesetak godina.

Cvetković je, prilikom obilaska gradilišta, izjavio da se očekuje da će radovi biti završeni pre roka i da će početkom sledeće godine već biti useljeni prvi stanari.

On je podsetio da je ideja za izgradnju tog naselja nastala iz zaključka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vlade da se pomogne građevinskoj industriji koja je bila pogođena krizom.

Cvetković je naveo da na izgradnji naselja na mestu nekadašnje kasarne angažovano skoro 30.000 ljudi, što onih koji obavljaju građevinske radove, kao i onih koji su zaposleni u pratećim industrijama.

Prema njegovim rečima cena kvadrata kretaće se između 1.250 i 1.290 evra, što je jedna od najnižih cena, posebno imajući u vidu kvalitet gradnje.

Cvetković je naveo i da se može očekivati da će prodaja stanova u ovom naselju imati uticaj na generalnu stabilizaciju cena na tržištu.

Na prostoru nekadašnje kasarne u toku je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 4.578 stanova i 163 lokala.

Sredstva za izgradnju obezbeđena su uz pomoć programa Vlade Srbije za podsticaj masovne stanogradnje.

Investitor projekta je Građevinska direkcija Srbije, a deo stanova biće namenjen za rešavanje stambenih problema pripadnika Vojske Srbije.

---------------------------------------

Jednocifrena inflacija do kraja godine

Premijer Srbije Mirko Cvetković izrazio je danas uverenje da će inflacija u Srbiji do kraja godine pasti na jednocifren nivo i da će se približiti nivou koji je ciljala Narodna banka Srbije (NBS).

„Prognoze koje je davala NBS i koje su povremeno od nas dolazile da će inflacija biti jednocifrena, verujem da će se ostvariti”, rekao je Cvetković prilikom obilaska radova na izgradnji naselja na mestu kasarne Vojvoda Stepa Stepanović.

On je naveo da će plate i penzije u oktobru biti usklađivane onako kako je to predviđeno zakonom i pratiti realnu kupovnu moć stanovništva.

Ciljana inflacija NBS za ovu godinu je 4,5 plus minus 1,5 odsto.

Zakonom o budžetkom sistemu predviđeno je da se plate i penzije u oktobru uvećaju za šestomesečnu inflaciju plus polovina rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Cvetković je podsetio da je napravljena nova procena rasta BDP-a u 2010. koja iznosi jedan odsto umesto prvobitnih 1,8 odsto „a do septembra ćemo najverovatnije imati i treću procenu i prema njoj će se utvrditi kolika je polovina rasta”.

Tanjug

objavljeno: 13.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.