Cvetković: Cilj je jaka i konkurentna privreda

Izvor: Studio B, 03.Nov.2011, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Cilj je jaka i konkurentna privreda

Vlada Srbije spremna je da sa Savetom stranih investitora (FIC) dalje radi na unapređenju privredne klime u zemlji, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Cvetković je na predstavljanju "Bele knjige" FIC-a, koja nudi predloge za poboljšanje poslovne klime, kazao da Vlada Srbije i Savet stranih investitora imaju iste ciljeve a to je stvaranje ekonomski jake i konkurentne privrede Srbije.

Cvetković je naglasio da je Srbija u prethodnom periodu uložila ogroman >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << napor da promeni ne samo negativnu sliku o sebi nego i stvarnost u regionu "kako bi naša evropska perspektiva bila osvarena".

Premijer je kazao da ovogodišnja "Bela knjiga" u predgovoru veliku pažnju usmerava Srbiji na jedan veoma ozbiljan problem u zemlji, a to je visok nivo korupcije.

On je dodao da je borba protiv korupcije bila prioritet i u dosadašnjem radu VLade Srbije i da se od toga neće odustati.

"Postoje i ogromni problemi vezani za implementaciju zakona. Njihova brojnost i vremenski okvir u kojem su doneti uslovili su različitu praksu i nedoslednost u njihovom tumačenju i sprovođenju", kazao je premijer Srbije.

Zato će naši napori dalje biti usmereni ka doslednoj primeni propisa i ubrzanom radu na dokumentima koji će omogućiti primenu svih usvojenih zakona istakao je Cvetković.

On je dodao da postoje brojne "makro-ekonomske neravnoteže koje moraju da se prevaziđu u uspostavljanju funkcionalne privrede, kao i brojni poslovi na poboljšanju privrednog ambijenta, posebno primeni zajedničkih mera i preporuka".

Cvetković je podsetio da je od jula 2008. do novembra 2011. godine usvojeno preko 700 zakona , naglašavajući da je od 2000. godine do početka mandata ove vlade doneto manje od 500 zakona.

"Svakako da usvajanje zakona nije samo po sebi cilj ali jeste prvi korak u regulisanju ključnih sfera života", kazao je srpski premijer.

Cvetković je dodao da vlada neće odustati od uspostavljanja efikasne i profesionalne administracije i da podršku Saveta stranih investitora shvata kao veliki doprinos na tom putu. Već se, kako je kazao, uočavaju određeni znaci oporavka privrede zemlje i da procenjeni rast BDP-a iznosi oko dva odsto.

Procena deficita platnog bilansa za kraj godine je oko 7,5 odsto BDP-a što je znatno manje nego 2008., kada je deficit bio 21,6 odsto BDP-a.

On je kazao i da je kurs već duže vreme relativno stabilan a promet na međubankarskom deviznom tržištu oko 100 miliona evra dnevno.

Cvetković je rekao i da je Srbija u prvih sedam meseci ove godine privukla oko 1,6 milijardi dolara stranih direktnih investicija "što potvrđuje da je tržište Srbije atraktivno".

Jonsen:Srbiji nužno brže sprovođenje reformi

Predsednik Saveta stranih investitora (FIC) Chel Morten Jonsen izjavio da FIC podržava ekonomski pravac Vlade Srbije ali da će nastaviti da traži da se reforme sprovode brže. On je kazao da je "Bela knjiga" FIC-a vodič kako da se poslovna klima popravi i da Vlada Srbije treba da uzme u obzir preporuke iz tog dokumenta.

"Bela knjiga" predstavlja konkretne predloge za poboljšanje poslovne klime u zemlji. Ta publikacija sadrži set prioriteta za ekonomsku politiku zemlje, viđenu očima stranih investitora. Jonsen je kazao da FIC misli da je Srbija kroz krizu prošla bolje od nekih drugih zemalja, da je fiskalna politika dobar temelj i da omogućava vladi da vodi dobru monetarnu politiku.

Prema njegovim rečima, u poslednjih godinu dana napredak Srbije je bio lagan, naredni pravac vlade je dobar ali postoje i problemi kao što su javne nabavke, dodela dozvola i ugovora. "To dovodi do korupcije, kroz oblik usluga ili kroz ugovore, kroz novčana davanja ... Ugovore, kada je reč o javnim nabavkama u Srbiji, ne dobijaju najkvalifikovaniji ponuđači", podvukao je Jonsen.

U FIC-u i dalje nisu zadovoljni tim segmentom, ali imaju, kako je kazao, obećanje vlade da će raditi na suzbijanju korupcije. Parlament donosi dobre zakone ali je ključna primena zakona u praksi, i donošenje podzakonskih akata, naveo je Jonsen.

Postoji i problem poreza, gde je evidentan nedostatak predvidljivosti u zemlji i firme ne mogu da planiraju poslovanje. Zatim, došlo je do poboljšanja pravnog okvira u građevinarstvu u Srbiji, istakao je predsednik FIC-a.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.