Crnogorski izvoz pao tri odsto, uvoz skočio 18 odsto

Izvor: Capital.ba, 02.Jun.2023, 00:17

Crnogorski izvoz pao tri odsto, uvoz skočio 18 odsto

PODGORICA – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prva četiri mjeseca, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,39 milijardi evra, što je 13,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Foto Pixabay Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 271 milion evra, što je 2,7 odsto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Uvoz je bio veći 18,4 odsto i iznosio je 1,11 milijardi evra. “Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 24,3 odsto i manja >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 29,6 odsto”, navodi se u saopštenju. U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 161,3 miliona evra, zatim električna energija sa 155,3 miliona evra. U strukturi uvoza najviše su zastupljeni strojevi i transportni uređaji u iznosu od 262,6 miliona evra koje čine  vozila sa 92,4 miliona evra. Najveći spoljnotrgovinski partneri Crne Gore u izvozu bili su Srbija sa 65,4 miliona evra, Bosna i Hercegovina 45,3 miliona evra i Slovenija 44,9 miliona evra, pokazuju službeni statistički podaci. Najveći spljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 187,3 miliona evra, Kina iz koje je uvezeno robe za 130,8 miliona evra i Njemačka sa 107 miliona evra vrijednom uvezenom robom. Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU), pokazuju službeni podaci crnogorskog statističkog zavoda. Nezavisne novine Чланак Crnogorski izvoz pao tri odsto, uvoz skočio 18 odsto се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Bruto plata u Crnoj Gori 978 evra

Izvor: Capital.ba, 02.Jun.2023

Prosječna bruto zarada u aprilu u Crnoj Gori iznosila je 978 evra, a istovremeno je prosječna plata bez poreza i doprinosa bila 786 evra, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat. FOTO: Pixabay Kako preciziraju, prošlomjesečna prosječna neto zarada bila je veća za 0,6 odsto u odnosu na mart...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.