Crkva i država odvojeno obeležavaju godišnjicu ustanka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2015, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva i država odvojeno obeležavaju godišnjicu ustanka

Crkveni odbor u Takovu saopštio je danas da će 200. godišnjicu od početka Drugog srpskog ustanka Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležiti na verski praznik Cveti, u nedelju 5. aprila, pošto je tog datuma Miloš Obrenović pozvao Srbe na oslobođenje od Turaka.

Kako je za agenciju Beta izjavio predsednik Crkvenog odbora Budimir Nikolić, obeležavanju godišnjice ustanka u Takovu prisustvovaće patrijarh SPC Irinej, koji će u lokalnoj Crkvi brvnari voditi službu za takovske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ustanike.

"Služba počinje u devet časova. Patrijarh će osveštati spomenike takovskim ratnicima i potom ćemo svi zapaliti sveće i položiti cveće na spomenik Drugom srpskom ustanku pored Takovskog grma", rekao je Nikolić.

Državna svečanost povodom ovog jubileja biće održana 23. aprila pored spomenika Drugom srpskom ustanku, jer su 1815. godine toga dana bile Cveti koje su pokretni crkveni praznik.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković najavio je da će tog dana u Takovu biti obeležen i Dan vojske Srbije i Dan opštine Gornji Milanovac, kao i da će tim manifestacijama prisustvovati najviši državni i vojni zvaničnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SVAĐA ZBOG KALENDARA Crkva i Opština odvojeno obeležavaju dva veka Drugog srpskog ustanka

Izvor: Blic, 24.Mar.2015

Srpska pravoslavna crkva i opština Gornji Milanovac odvojeno će obeležiti 200. godišnjicu podizanja Drugog srpskog ustanka u Takovu...Crkveni odbor u Takovu veliki jubilej će obeležiti 5. aprila na Cveti u lokalnoj Crkvi brvnari, dok će predstavnici lokalne samouprave to učiniti 23. aprila pored...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.