Odvojeno obeležavanje ustanka

Izvor: B92, 25.Mar.2015, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odvojeno obeležavanje ustanka

Crkveni odbor u Takovu saopštio je da će 200. godišnjicu od početka Drugog srpskog ustanka SPC obeležiti na verski praznik Cveti, u nedelju 5. aprila.

Tog datuma Miloš Obrenović je pozvao Srbe na oslobođenje od Turaka.

Kako je za agenciju Beta izjavio predsednik Crkvenog odbora Budimir Nikolić, obeležavanju godišnjice ustanka u Takovu prisustvovaće patrijarh SPC Irinej, koji će u lokalnoj Crkvi brvnari voditi službu za takovske ustanike.

"Služba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počinje u devet časova. Patrijarh će osveštati spomenike takovskim ratnicima i potom ćemo svi zapaliti sveće i položiti cveće na spomenik Drugom srpskom ustanku pored Takovskog grma", rekao je Nikolić.

Državna svečanost povodom ovog jubileja biće održana 23. aprila pored spomenika Drugom srpskom ustanku, jer su 1815. godine toga dana bile Cveti koje su pokretni crkveni praznik.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković najavio je da će tog dana u Takovu biti obeležen i Dan vojske Srbije i Dan opštine Gornji Milanovac, kao i da će tim manifestacijama prisustvovati najviši državni i vojni zvaničnici.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.