Čovek naseo na oglas na Fejsu, ostao bez 28.000 evra: Evo kako su ga prevarili

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 07:48

Čovek naseo na oglas na Fejsu, ostao bez 28.000 evra: Evo kako su ga prevarili

Putem oglasa na društvenoj mreži 57-godišnjak iz Bjelovara, koji je želeo da zaradi na kriptovalutama, prevaren je za više od 28.000 evra, objavila je policija.

Prevareni je prijavio da je u maju ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas za trgovanje kriptovalutama.

Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više telefonskih poziva s inostranih telefonskih brojeva u kojima ga se tražilo da uplati novac za proviziju, osiguranje i porez na temelju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvarene dobiti, prenosi Indeks.

Muškarac je u više navrata uplatio zatražene iznose, ali dobit od ulaganja u kriptovalute nije dobio, čime je oštećen za više od 28 hiljada evra.

Prevaru je prijavila i 61-godišnjakinja koja je na društvenoj mreži pronašla oglas za kreditiranje. Kontaktirala je oglašivača kojem je ustupila svoje osobne podatke i podatke o bankovnom računu.

Za isplatu kredita od 61-godišnjakinje je u tri navrata zatražena uplata novca za javnobeležničke troškove i porez. No nakon uplate svih troškova od preko dve hiljade evra nije dobila kredit.

Iz policije upozoravaju kako je potreban dodatan oprez prilikom ulaganja ili kreditiranja putem oglasa na društvenim mrežama jer je velik deo takvih oglasa lažan i cilj im je prevara. Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uslove za realizaciju i otplatu kredita.

Pre ovakvih novčanih transakcija bilo bi dobro zatražiti nepristrani finansijski savet. Ako ste jednom uložili u prevaru, prevaranti će vas verovatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima zato se čuvajte budućih prevara, upozoravaju iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.