Članice OPEK-a dogovorile smanjenje proizvodnje nafte posle osam godina

Izvor: Vostok.rs, 29.Sep.2016, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Članice OPEK-a dogovorile smanjenje proizvodnje nafte posle osam godina

Cene sirove nafte su porasle šest odsto nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) postigla sporazum o smanjenju proizvodnje nafte. Počevši od novembra, proizvodnja treba da bude svedena u raspon od 32.5-33.0 miliona barela dnevno.

"OPEK je odluku doneo danas. Posle dve i po godine, OPEK je postigao konsenzus o upravljanju tržištem", rekao je iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh.




"Mi smo odlučili da smanjimo proizvodnju za oko 700.000 barela dnevno", dodao je Zanganeh.

Procenjuje da će proizvodnja biti oko 33.24 miliona barela dnevno.

OPEK će dogovoriti nivo proizvodnje nafte za svaku zemlju članicu na narednom formalnom sastanku, koji će se održati u Beču 30. novembra, i to će biti prvo smanjenje proizvodnje nafte za osam godina.

Predstavnici zemalja OPEK trenutno su u Alžiru na Međunarodnom forumu energije.

Sporazum o smanjenju proizvodnje nafte između najvećih svetskih proizvođača bi mogao dovesti do većeg snabdevanja nafte u skladu sa zahtevima izvora energije.

Nakon izveštaja odluke OPEK-a, cena sirove nafte marke "Brent" porasla je za skoro 6 odsto, na 48.72 dolara za barel na berzi u Londonu.

Američke energetske akcije su takođe skočile.

Cene zlata pale su za 0,4 odsto, na 1,322.35 dolara za uncu.

U međuvremenu je kurs evra u odnosu na rusku rublju na Moskovskoj berzi pao za 89 centi u odnosu na nivo koji je imala na zatvaranju prethodnog trgovanja i dostigla 70,74 rublje za jedan evro.

Ruska rublja je porasla u odnosu na dolar za 1 odsto.

Vostok, RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.