Ćirović: Nastavak pregovora o realizaciji ruskog kredita

Izvor: S media, 20.Apr.2011, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirović: Nastavak pregovora o realizaciji ruskog kredita

Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izjavio je danas da očekuje nastavak pregovora o realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za srpsku železnicu u narednih mesec dana i da će projektna dokumentacija biti završena na vreme.

Ćirović, koji je na čelu radne grupe za realizaciju kredita, rekao je da će čim ruska strana potvrdi da su projekti kompletni moći da počnu pregovori o finansijskim uslovima tog aranžmana.

"Kada projekti budu potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << spremni ministarstva finansija Srbije i Rusije nastaviće pregovore", naveo je on.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić i predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su 15. aprila u Beogradu protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita od 800 miliona dolara za razvoj železničke infrastrukture u Srbiji.

U Vladi Srbije je postignut dogovor da se do 20. maja dopuni projektna dokumentacija za drugi kolosek pruge Beograd - Pančevo, koja je deo Beogradskog železničkog čvora i da se u naredna tri meseca potpiše izvođački ugovor, kazao je Jakunjin novinarima.

Okvirno je planirano da od ruskog kredita u Beogradski železnički čvor bude uloženo 182, 5 miliona evra, od čega u prugu Beograd - Pančevo 45 miliona, tehničko putničku stanicu "Zemun" 29 miliona i stanicu "Beograd centar" 108,5 miliona evra.

Ukida se JP Železnice Srbije

Rusi spremni da investiraju u Železnice Srbije

"Kargo 10" omogućava skraćenje vremena transporta

Slediće izgradnja pruge Valjevo - Loznica, sa izdvajanjem 276 miliona evra, i obnova pruge Beograd - Bar kroz Srbiju, odnosno do Vrbnice, sa 200 miliona evra.

Jakunjin je naveo da je danas dogovoreno i da ruska strana finansijski pomogne završetak izrade projekata sa šest ili sedam miliona evra.

Mrkonjić je rekao da Ruske železnice imaju vrlo kvalitetnu opremu i da će od ruskog kredita od 800 miliona dolara "barem polovina biti oprema", ocenjujući da će to biti povoljno za srpske železnice.

Ministar je rekao da će u tim projektima učestvovati ruske i domaće firme, kao i da će naša preduzeća raditi "gde god budu mogla".

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin je kazao da je postignut dogovor o načinu realizacije projekata koja bi mogla da počne u toku ove godine.

"Sve zavisi koliko su obe strane spremne da izvrše obaveze", dodao je ruski ambasador.

Bivši ambasador SRJ u Moskvi Borislav Milošević, koji početkom ove sedmice imenovan za savetnika "Ruskih železnica", izjavio je juče da se nada da će realizacija ruskog kredita za srpsku železnicu biti od koristi za obe strane.

"Nadam se uzajamnoj kooperativnosti. Moji su planovi da radim. Ja sam, grubo rečeno, na ruskoj strani, jer sam službenik, radnik ruske firme. Ali, moja je želja da to bude uzajamno korisno", rekao je Milošević, koji je postao savetnik generalnog direktora ruske kompanije "Zarubež stroj tehnologija", ćerke firme "Ruskih železnica".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.