Četiri pobednika trgovinskog rata: Neočekivano, neke zemlje su profitirale od sukoba SAD i Kine!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri pobednika trgovinskog rata: Neočekivano, neke zemlje su profitirale od sukoba SAD i Kine!

Amerikanci manje uvoze iz Kine, ali zato prizvode kupuju od Vijetanama, Tajvana, Bangladeša i Južne Koreje

Trgovinski rat između SAD i Kine neočekivano je doneo dobitke za neke zemlje. Iz tog "sukoba" dve države izašla su četiri pobednika - Vijetnam, Tajvan, Bangladeš i Južna Koreja.

Amerikanci kupuju manje od Kine. Međutim, pre nego što se oslone na američke produkte, oni pokušavaju da zaobiđu takse predsednika Donalda Trampa tako što kupuju iz drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << azijskih zemalja.

Taj trend koji je nastao nakon više od 12 meseci pregovora Vašingtona i Pekinga, nastavio se i u maju, pokazuju najnoviji podaci.

Tokom prvih pet meseci ove godine, Sjedinjene Američke Države uvezle su 12 odsto manje proizvoda iz Kine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ipak, uvoz iz Vijetnama porastao je za 36 odsto, iz Tajvana za 23%, 14 odsto iz Bangladeša i za 12 odsto više iz Južne Koreje.

Trampove takse učinile su da proizvodi kao što su koferi, bicikle, bejzbole kape, koje se proizvode u Kini, budu dosta skuplje za američke uvoznike. Takse su pogodile i industrijske proizvode i mašine, uključujući mašine za pranje posuđa, za pranje veša, sušenje i filtere.

Tramp je prošle nedelje naveo da su razgovori ponovo u opticaju, a nove takse su "na čekanju" nakon što se Tramp susreo sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na samitu G20 u Japanu.

ČUDESNA VODA Znate li zašto je more slano? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.