Češka firma gradi solarne elektrane u Hrvatskoj

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 16:11

Češka firma gradi solarne elektrane u Hrvatskoj

Češka firma za ulaganja u obnovljivu energiju Woodburn Capital Partners izgradiće solarnu elektranu kapaciteta 10 megavata (MW) u Brdovcu kraj Zagreba.

Takođe će izgraditi i elektranu kapaciteta 3 MW u Stankovcima u Zadarskoj županiji, saopšteno je danas iz te firme.

Početak radova na budućim postrojenjima za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora obeležiće se polaganjem kamena temeljaca danas i sutra, a menadžmeta poručuju se aktivno radi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sklapanju dugoročnih ugovora o otkupu električne energije s velikim korporacijama u region za oba projekta.

Načelnik Opštine Brdovec Alen Prelec pozdravio je izgradnju elektrane na obnovljive izvore energije i istakao da njihova poslovna zona privlači sve više velikih korporativnih i industrijskih partnera poput Plive i Pfizera te da su i sve veća očekivanja prema kojima bi dostupna infrastruktura trebalo da uključi i obnovljive izvore energije.

Šef razvoja ove češke firme Mirko Meděnica objasnio je filozofiju na kojoj se temelji njihov pristup ulaganjima u obnovljivu energiju i istakao da su za razliku od brojnih drugih aktera na tržištu obnovljive energije oni prihvatili pristup vertikalne integracije, od pronalaženja lokacija, nabavljanja svih potrebnih dozvola i usklađivanja s regulatornim zahtevima, do pronalaženja budućih potpisnika PPA ugovora, izgradnje elektrana i upravljanja njihovim poslovanjem.

Češka firma Woodburn već je realizovala pet sličnih projekata, a do danas je uložila više od 75 miliona evra u projekte na biomasu i sunčevu energiju. Cilj joj je da postane vodeći i operator u području obnovljive energije, i to u regijama centralne i istočne Evrope, kao i južne Evrope, a trenutno razmatra i poslovne prilike u susednoj Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

Glavni finansijski direktor Woodburna Kris Kotnauer tvrdi da je ključno da vlade podrže sektor energije iz obnovljivih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.