Černobiljska zona smrti oživljava: Još 320 god...

Izvor: B92, 29.Nov.2017, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Černobiljska zona smrti oživljava: Još 320 god...

Idućeg meseca bi u Černobilju trebalo da bude puštena u rad solarna elektrana snage jedan megavat (MW).

Želja ukrajinske vlade za revitalizacijom černobiljske "zone isključenja" uobličila se u prvo ulaganje pred završetkom na tom području od nuklearnog incidenta 1986. godine.

Investitor projekta "teškog" 1,2 miliona evra je ukrajinsko-nemački konzorcijum koji čini kompanija Rodina enerdži grup i hamburška kompanija Enerparc.

Kako je pojasnio Evgenij >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Varjagin, predsednik Uprave Rodine, fotonaponski paneli nalaze se stotinak metara od reaktora koji je pre više od tri decenije bio poprište jedne od najvećih industrijskih katastrofa u modernoj istoriji.

"Malo-pomalo želimo da optimizujemo černobiljsku zonu. To ne treba da bude crna rupa usred Ukrajine", kaže Varjagin.

Podsetimo, nakon eksplozije nuklearnog reaktora u černobiljskoj elektrani "Vladimir I. Lenjin", tadašnje sovjetske vlasti evakuisale su stanovništvo u području 30 kilometara od mesta incidenta.

U takozvanu Zonu isključenja površine 2.590 kvadratnih kilometara i danas se može ući samo uz posebnu dozvolu ukrajinskih vlasti.

Prema procenama, povišen nivo radijacije na tom području će predstavljati problem idućih 180 do 320 godina. Stoga nema mnogo opcija za privredni razvoj černobiljske zone. U tom kontekstu gradnja obnovljivih izvora energije predstavlja okosnicu plana revitalizacije Černobilja koji je ukrajinsko ministarstvo zaštite okoline predstavilo u julu prošle godine.

Argument više za podsticanje takvih investicija jeste i već izgrađena mreža dalekovoda koji su prenosili struju do većih gradova iz bivše černobiljske nuklearke.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Černobiljska zona smrti oživljava: Još 320 god…

Izvor: Capital.ba, 30.Nov.2017, 09:47

PRIPJAT, Idućeg mjeseca bi u Černobilju trebalo da bude puštena u rad solarna elektrana snage jedan megavat (MW).  Želja ukrajinske vlade za revitalizacijom černobiljske “zone isključenja” uobličila se u prvo ulaganje pred završetkom na tom području od nuklearnog incidenta 1986. godine. Investitor...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.