Cerar: Slovenija će ograničiti broj izbeglica kao i Austrija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2016, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cerar: Slovenija će ograničiti broj izbeglica kao i Austrija

Slovenija će reagovati u skladu sa namerom Austrije da ograniči broj izbeglica i uskoro će uspostaviti istovetan sistem na svojoj granici sa Hrvatskom, izjavio je danas slovenački premijer Miro Cerar.

"Nećemo samo sedeti i gledati", rekao je on slovenačkoj agenciji STA.

Prema njegovim rečima, potez Austrije znači da će i Slovenija morati da pojača kontrolu u narednim nedeljama i mesecima.

On je, međutim, ocenio da Austrija neće morati da strogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ograničava broj izbeglica ako bude postignut sporazum o ograničenju priliva južno od Slovenije.

"To je svrha potrage za zajedničkim rešenjem: očuvati Šengen i uzdržati se od izazivanja ekonomske štete u odnosima između zemalja", rekao je Cerar.

On je, uoči sastanka šefova država i vlada EU koji će biti održan sledeće nedelje sa agendom fokusiranom na migrantsku krizu, izrazio uverenje da je moguće da EU nastupi jedinstveno i preduzme korake u cilju uspešne kontrole spoljnih granica.

"To znači zaustavljanje ilegalne migracije, ali i dopuštanje da Evropa prihvati one kojima je zaista potrebna međunarodna zaštita", objasnio je slovenački premijer.

On je, govoreći o saradnji sa Hrvatskom, priznao da je bila teška u ranim fazama migrantske krize, ali je istakao da je saradnja poboljšana sada kada je nova hrvatska vlada stupila na dužnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.