Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene gasa u SAD-u porasle za više od 40 odsto

Cene gasa u SAD-u su porasle za više od 40 odsto i dostigle svoj maksimum od 2014. godine — 125 dolara za 1.000 kubnih metara. U tim uslovima isporuke ruskog prirodnog gasa na američko tržište postaju sve profitabilnije, piše „Komersant“.
Do rasta cena je došlo zato što se očekuje porast hladnoće u severoistočnom delu zemlju. Još jedan razlog za povećanje cene gasa su najmanje zalihe tog energenta u američkim skladištima od 2005. godine. Prema ocenama eksperata, isporuke tečnog gasa iz SAD pri ovim cenama na svetskom tržištu su nerentabilne. U ovoj situaciji američko tržište može da postane nagrada za ruski tečni gas sa Jamala i rusku kompaniju „Novatek“, uzimajući u obzir što su prošle godine takve isporuke već vršene. Prema rečima učesnika na tržištu, marža pri prodaji gasa u SAD prema tekućim cenama je viša nego u Evropi. Eksperti su sigurni da povećanje cena na američkom tržištu neće biti dugovečno. Prema prognozama, ova situacija ne može da potraje duže od 3 meseca.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.