Čaša prepečenice 800-900 dinara? Od ljute možemo da zaradimo 725 miliona $

Izvor: B92, 02.Jul.2019, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaša prepečenice 800-900 dinara? Od "ljute" možemo da zaradimo 725 miliona $

U Srbiji su prošle godine, na 11 regionalnih takmičenja, pred komisije za ocenjivanje iznete šljivove prepečenice izvanrednih svojstava.

To je na završnoj, osmoj smotri najboljih srpskih šljivovica, saopštio vodeći srpski stručnjak za jaka alkoholna pića, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, dr Ninoslav Nikićević.

"Dugo sam u ovom poslu, u ocenjivačkim komisijama radim još od 1981. godine i danas priznajem samo tri pića. To su škotski malt viski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali on čini samo pet odsto proizvodnje tog alkohola u svom zavičaju, zatim francuski konjak i našu šljivovu prepečenicu. Danas se čašica vrhunskih žestokih pića, kurvoazjea, remi martela, henesija i martena prodaje za 800 do 900 dinara, a moja želja je sa naša šljivovica pređe tu cenu", kaže on.

Profesor je naglasio da bi samo polovina godišnjeg prinosa voća, prerađenog u Srbiji, donela zemlji izvoz od 725 miliona dolara, dodajući da današnja proizvodnja rakije u Srbiji ne bi mogla da podmiri potrebe potrošača samo u jednoj Moskvi.

Evo, već osmo leto Institut za voćarstvo u Čačku priređuje završno takmičenje za srpsku šljivovicu godine, ocenjujući one uzorke koji su dobili najviše poena na predtakmičenjima širom zemlje.

Najveći broj poena za 2018. dobila je prepečenica profesora Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, dr Milana Plazinića sa katedre za elektrotehniku i elektroniku, i posvećenog voćara u rodnoj Premeći pod Jelicom. Ocenjena je sa 18,79 poena, koliko je dobila i rakija drugoplasiranog Mirka Ševića iz Blaznave kod Topole.

Treće mesto dele deda i unuka, Stanimir Minić iz Donje Trepče i Jovana Novaković iz Čačka sa 18,76. Četvrta je Jelena Vićentijević iz Brđana (18,70). Na deobi petog i šestog mesta jesu Dragica Tošić iz Knjaževca i „Tim” iz Bajine Bašte (18,68). Na sedmom i osmom mestu su takođe poravnati Ilija Rudić iz Borče i Miloš i Vićentijević iz Brđana (18,63), deveti je Dragoslav Čihović iz Gornje Trepče (18,59) a na deobi desetog i jedanaestog mesta su Rada Dimić iz Baljevca i drugi uzorak Tim-a iz Bajine Bašte (18,57).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.