Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2018, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Austrijska podrška za ukidanje iracionalne prištinske takse

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je danas u Beču generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu uručio pismo PKS povodom odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu taksu od 10 odsto na robu iz Srbije i ukazao na štetu koja se takvim potezom nanosi srpskoj, ali i privredi celog regiona.

"Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ukidanju ove iracionalne odluke. Pismo je odmah dostavljeno austrijskoj ministarki ekonomije Margarete Šrambok, koja boravi u Briselu i koja će tokom dana imati sastanak sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom", rekao je Čadež, saopštila je PKS.

Navodi se da je Čadež to pismo predao i predsedniku Privredne komore Austrije Haraldu Mareru koji je kazao da će austrijska komora i on lično reagovati povodom problema nastalog odlukom Prištine o uvođenju nameta za robu iz Srbije.

Čadež je sa generalnim sekretarom za privredu i digitalizaciju Austrije razgovarao i o podršci austrijske vlade procesima digitalizacije srpske privrede i aktivnostima Centra za digitalnu transformaciju.

"Austrija je pouzdan partner PKS u ovim procesima. Uz austrijsku podršku smo i formirali Centar za digitalnu transformaciju privrede. Nastavljamo naše projekte i želimo da zajedno primenimo austrijska iskustva u procesima digitalizacije i digitalne transformacije, posebno malih i srednjih kompanija u Srbiji kako bi ona opstala na tržištu i postala konkurentnija", kazao je on.

Po njegovim rečima, svako preduzeće danas, bilo da je pekara, frizerski salon ili da proizvodi mašine mora da koristi digitalne alate u svakom segmentu poslovanja od proizvodnje, preko marketinga do prodaje.

Najavljeno je da će Čadež danas popodne govoriti na konferenciji posvećenoj učenju kroz rad i obeležavanju pet godina postojanja Evropskog saveza za učenje kroz rad (EAfA) i potpisati pristupnicu tom savezu koji je jedinstvena platforma za povezivanje državnih institucija, poslovne zajednice, biznis asocijacija i socijalnih partnera.

PKS: Podsticaji za inovacije, bez praga za reklamne troškove

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da će se privrednicima od početka 2019. umesto samo 10 odsto priznavati sva ulaganja u marketinške aktivnosti, odnosno kompletna izdvajanja za reklame knjižiće se kao trošak u poreskim bilansima.

PKS je predložila ukidanje dosadašnjeg praga za marketinške troškove, a Ministarstvo finansija je prihvatilo predlog i tu novinu, uz ranije najavljenu promenu načina obračuna poreske amortizacije, unelo u Nacrt zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Predloženim zakonskim izmenama uvažena su i zalaganja PKS za uvođenje podsticaja privredi za inovacije, istraživanje i razvoj.

Tim izmenama će se ulaganja u istraživanje i razvoj priznavati kao rashod u dvostruko većem iznosu od stvarnog troška, a 30 odsto investicija u nova privredna društva, koja će se baviti inovacionom delatnošću, knjižiće se kao poreski kredit.

Od oporezivanja će biti oslobođeno 80 odsto prihoda ostvarenog korišćenjem intelektualne svojine, piše u saopštenju.

Prema oceni ministra finansija Siniše Malog te inicijative PKS doprinele su da se u nova zakonska rešenja ugradi glas privrednika, a pripremljeni paket poreskih zakona donese smanjenje opterećenja i poreske podsticaje kompanijama i preduzetnicima.

PKS je saopštila da su to prvi koraci ka rasterećenju privrede, smanjenju troškova i poboljšanju poreskog ambijenta i da će 2019. biti godina reformi Poreske uprave i sistema oporezivanja u Srbiji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.