Čadež: Podrška Beča za ukidanje prištinske takse

Izvor: RTS, 08.Nov.2018, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Podrška Beča za ukidanje prištinske takse

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u Beču je uručio pismo PKS generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu, povodom prekjučerašnje odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz centralne Srbije.
Čadež je tom prilikom ukazao na štetu koja se takvim potezom institucija u Prištini nanosi srpskoj, ali i privredi celog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << regiona, saopštila je Privredna komora Srbije.

"Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema i ukidanju ove iracionalne odluke, preneo je Čadež.
"Ispostavilo se da smo u pravo vreme na pravom mestu, jer je pismo odmah dostavljeno austrijskoj ministarki ekonomije Margarete Šrambok, koja boravi u Briselu i koja će tokom dana imati sastanak sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom, uručiti joj pismo, preneti naše poruke i razgovarati o rešavanju problema, koji ima posledice na privredu celog regiona", dodao je Čadež.
Čadež je, kako se navodi u saopštenju, predao pismo PKS-a i predsedniku Privredne komore Austrije Haraldu Mareru, koji je u razgovoru istakao da će se i austrijska komora i on lično angažovati i reagovati povodom problema nastalog odlukom Prištine o uvođenju nameta za robu iz Srbije.
Predsednik PKS je sa generalnim sekretarom za privredu i digitalizaciju Austrije razgovarao i o podršci austrijske vlade procesima digitalizacije srpske privrede i aktivnostima Centra za digitalnu transformaciju, navodi se u saopštenju.
"Austrija je pouzdan partner Privrednoj komori Srbije u ovim procesima. Uz austrijsku podršku smo i formirali Centar za digitalnu transformaciju privrede i krenuli u digitalnu transformaciju privrede. Nastavljamo naše projekte, radimo sa preduzećima i želimo da zajedno primenimo austrijska iskustva u procesima digitalizacije i digitalne transformacije, posebno malih i srednjih kompanija u Srbiji, kako bi ona opstala na tržištu i postala konkurentnija", rekao je Čadež.
To je, kaže, utoliko važnije, jer danas svako preduzeće, bilo da je pekara, frizerski salon ili proizvodi mašine, mora da koristi digitalne alate u svakom segmentu poslovanja od proizvodnje, preko marketinga do prodaje.
Predsednik PKS će, dodaje se, danas popodne govoriti na konferenciji posvećenoj učenju kroz rad i obeležavanju pet godina postojanja Evropskog saveza za učenje kroz rad (European Alliance for Apprenticeships – EAfA).
Čadež će, u ime PKS i privrednih komora Zapadnog Balkana, potpisati pristupnicu tom savezu koja je, navode, jedinstvena platforma za povezivanje državnih institucija, poslovne zajednice, biznis asocijacija, socijalnih partnera i svih drugih učesnika u procesu stručnog obrazovanja mladih sa ciljem promocije učenja kroz rad i unapređenja kvaliteta i obrazovne ponude.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čadež: Austrijska podrška za ukidanje iracionalne prištinske takse

Izvor: Vesti-online.com, 08.Nov.2018

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je u Beču generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu uručio pismo PKS povodom prekjučerašnje odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz Srbije i ukazao na štetu koja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.