Čačak prvi grad u Srbiji bez GMO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2013, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čačak prvi grad u Srbiji bez GMO

NOVI SAD -

Pokret Srpske Dveri je saopštio da je na predlog profesora Poljoprivrednog fakulteta Miladina Ševarlića i na odborničku inicijativu odborničke grupe Dveri srpske, Skupština grada Čačka danas usvojila Deklaraciju: "Mi ne želimo GMO (genetski modifikovane organizme) na našoj teritoriji".

Time je Čačak postao prvi grad u Srbiji netolerantan na GMO, to jest, prvo područje bez prisustva GMO, kaže se u saopštenju Pokreta Dveri.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštenju se napominje da će sve odborničke grupe i povereništva Pokreta Dveri širom Srbije pokrenuti inicijativu za donošenje iste ove deklaracije u svim opštinama, gradovima i okruzima Srbije.

Pokret Dveri će 6. februara u Skupštini Srbije zatražiti da Skupština Srbije po hitnom postupku proglasi Srbiju za državu bez GMO.

Srbija treba da ostane zona bez genetski modifikovanih organizama (GMO), smatra prof. dr Miladin Ševarlić, ocenivši da bi država imala veliku ekonomsku štetu ukoliko dozvoli promet i uzgoj GMO.

"Po osnovu nabavke genetski modifikovanog semena i razlike u ceni između genetski modifikovanih i genetski nemodifikovanih komercijalnih proizvoda, Srbija bi godišnje izgubila pola milijarde evra", naveo je Ševarlić za Tanjug.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čačak - prvi grad u Srbiji koji je zabranio GMO

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2013

Skupština Čačka je danas jednoglasno donela Deklaraciju o zabrani korišćenja, uzgoja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) na teritoriji tog grada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.