CVETA NOVI BIZNIS U SRBIJI: Od duvana se lepo živi, a ova porodica JEDINA U POMORAVSKOM OKGRUGU uzgaja ovu biljku

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2020, 12:19

CVETA NOVI BIZNIS U SRBIJI: Od duvana se lepo živi, a ova porodica JEDINA U POMORAVSKOM OKGRUGU uzgaja ovu biljku

Zasade virdžinije na osam hektara obrađuje Dragan sa roditeljima.

Šestočlana porodica Dinić iz Gložana, kod Svilajnca, jedina je u Pomoravskom okrugu i jedna od pet u centralnoj Srbiji koja se bavi uzgajanjem duvana. Duvan proizvode od 1994. godine, kada su ga zasadili samo na 70 ari.

Danas se ozbiljno bave ovim poslom, od kojeg može lepo da se živi, ali zahteva mnogo truda i strpljenja.

Do prošle godine u ovaj posao je bila uključena kompletna familija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dinić, braća Dragan i Zoran sa roditeljima i svojim porodicama. Deset pari ruku je bilo udruženo na uzgajanju duvana na čak 14 hektara.

Kako je Zoran rešio da se "odmori" od uzgoja duvana, pa je zasadio lubenice i kupus, Dragan, supruga Bojana, sinovi Nikola i Mihajlo, otac Vinko i majka Ljiljana ove godine će duvan proizvoditi na "samo" osam hektara.

- Posla ima dosta. U martu smo ga posejali u plastenicima, a ovih dana ćemo ga mašinski rasaditi. Potom ćemo ga okopavati, zalivati, šišati cvetove mašinom koju smo napravili, što smo ranije radili ručno, i prskati protiv zaperaka. Prva berba počeće krajem jula, a kako se bere četiri-pet puta, poslednja će biti pre prvog mraza. Za berbu ćemo angažovati radnike, a duvan ćemo sušiti u pet sušara, od kojih smo tri sami napravili - kaže Bojana.

Prinosi variraju od godine do godine, i ovi vredni domaćini nisu sigurni od čega zavise. Lane su, na primer, imali lep duvan, ali male prinose. Pretprošle godine na istoj površini imali su pet tona više duvana, iako je godina bila sušna.

- U svakom slučaju, isplati se. Nikad nismo bili "u minusu", ali zarada varira. Imamo ugovor sa firmom iz Futoga koja nam obezbeđuje repromaterijal, čak i novac avansno, tako da ništa ne moramo da ulažemo. Cena je zagarantovana u evrima, a otkup je siguran. Prva klasa duvana virdžinija staje 2,70 evra po kilogramu, što baš i nije dobra cena, jer se po hektaru uloži oko 2.000 evra. Samo jedna sušara u kojoj se osuši 400 kilograma duvana potroši tonu uglja i struje za od oko 4.000 dinara. Pošto se loži na svaka tri sata, neko uvek dežura i noću. Duvan može da bude kvalitetan, ali ako ne znaš da ga osušiš, bude manji za dve klase. Ima godina kada je loš kako god da se suši - ocenjuje Dragan Dinić.

PREMIJA BAŠ MALA

Zlatno vreme za duvan, po Draganovom kazivanju, bilo je do pre desetak godina, kada su imali premiju, evro po kilogramu, i kaže da bi bilo bolje kada bi je bilo opet.

- Doduše, bili smo uslovljeni time da firmi po hektaru predamo 1.700 kilograma duvana. Ali zarada je bila čista. Sada dobijamo subvencije od po 4.000 dinara po hektaru - navodi Dragan, i dodaje da su 2010. godine na Novosadskom sajmu dobili nagradu "Zlatni duvanski list", za kvalitet i prinos, jer je veći deo prinosa, od preko dve tone po hektaru, bio prve i druge klase.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.