CNN o Er Srbiji: Osma najstarija avio-kompanija na svetu

Izvor: B92, 15.Okt.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CNN o Er Srbiji: Osma najstarija avio-kompanija na svetu

Atlanta -- Jedna od najvećih globalnih medijskih mreža CNN, u tekstu koji prenosi i na naslovnoj stranici svog portala, izdvojila je najstarije svetske avio-kompanije.

Tom prilikom dala je veliki prostor i srpskom nacionalnom avio-prevozniku uz osvrt o osnivanju i razvoju. Navodeći da u godini u kojoj industrija proslavlja vek postojanja, mnoge kompanije nisu preživele, CNN podseća na kompanije koje i danas posluju.

Tako se Er Srbija našla na osmom mestu najstarijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avio-kompanija na svetu. U tekstu se podseća da je godina osnivanja 1927. i predstavlja kako je izgledao životni put sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji danas leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

CNN u tekstu navodi činjenice:

o Godina osnivanja: 1927.

o Putnika prevezenih u 2018: 2,5 miliona

Er Srbija potiče od nekoliko avio-kompanija koje su bile nacionalni prevoznici Jugoslavije (odatle potiče njen kôd JU), počevši sa Aeroputom u 1927. i Jat ervejzom iz 1948.

U godinama Hladnog rata, JAT je razvio široku saobraćajnu mrežu, sa opremom uvezenom kako iz istočne tako i iz zapadne Evrope, u skladu sa pozicijom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje.

Posle raspada Jugoslavije, JAT je postao nacionalni prevozilac Srbije. Godine 2013. Etihad je otkupio 49% udela u kompaniji, koja je zatim započela veliki proces rekapitalizacije i promene imena kojim se transformisala u Er Srbiju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CNN O "ER SRBIJI" Na stogodišnjicu avio-industrije američka medijska kuća o domaćoj komapniji

Izvor: Blic, 15.Okt.2019

Ovaj oktobar sav je u znaku jedog neobičnog jubileja - reč je o stogodišnjici prve avio kompanije, a možda je malo poznata činjenica da je srpska "Er Srbija" među najstarijim vazduhoplovnim kompanijama koje i dalje rade. To je upravo bila i tema poslednjeg teksta jedne od najvećih globalnih medijskih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.