CENA KUPINE ove godine čak PET PUTA VEĆA! Proizvođači očekuju dobar prinos CRNOG ZLATA

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CENA KUPINE ove godine čak PET PUTA VEĆA! Proizvođači očekuju dobar prinos CRNOG ZLATA

Prvi kilogrami kupine sorte "loh nes" u valjevskom kraju otkupljuju se po ceni od 80 do 100 dinara.

To je u odnosu na prošlu godinu pet puta veća cena, jer je tada iznosila od 20 do 35 dinara. Da li će ta cena ostati, zavisi od nekoliko faktora.

- Prvi su vremenske prilike u narednom periodu. Najavljeno nešto svežije vreme pogoduje kupini. Ukoliko ne dođe do ekstremnih temperatura do kraja meseca, ili nepogoda, kupina bi mogla da kopenzuje nedostatak i lošiji kvalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << maline - smatra Jovan Milinković iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Valjevo i dodaje da su sve količine kupine izvezene.

Proizvođač Slobodan Petrović kaže da cenu uzimaju sa rezervom, a otkupljivači kažu da sadašnjih 100 dinara za kilogram predstavlja maksimalnu cenu, jer je "loh nes" najkvalitetnija sorta kupine.

- Ta sorta ima manji rod, ali veoma dobru suvu materiju, što je ključno za svaki dalji vid prerade, plus veliki sadržaj šećera. Cena "loh nesa" je uvek oko 30% viša od klasične kupine. Najveće tržište kupine i najveći proizvođač, su SAD. Ako tamo proizvodnja pada, u Evropi skače cena, pa će i od toga zavisiti otkupna cena u piku sezone. Očekivana cena u punom jeku je 60 dinara - rekao je jedan od otkupljivača.

Pogledajte rezultate

(VIDEO) "OVAKVE PIJACE NEMA NIGDE U EVROPI" U Bubanj potoku se može naći SVE: Od šarplaninca do "ubice komaraca"

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"LOH NES" ZA 100 DINARA PO KILOGRAMU Uzgajivači jedne voćke ove godine su "UBOLI" DŽEK POT

Izvor: Blic, 08.Jul.2019

Otkupna cena prvih količina kupine ovogodišnjeg roda pet puta je veća nego lane, pa se voćari nadaju da će im kupina izvući sezonu u kojoj je prinos maline prepolovljen.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.